Хто і за скільки купить українську землю?
Україна

Хто і за скільки купить українську землю?

17 листопада 2019, 19:50
0
0
Сподобалось?
0

У декількох областях України, у тому числі на Волині, минулого понеділка відбулися акції протесту під гаслом «Ні розпродажу України!». Аграрії перекривали автодороги, протестуючи проти прийняття закону, який дозволить продавати сільськогосподарські землі. Монобільшість Верховної Ради заявила про готовність проголосувати за це вже цього тижня.

Земельне питання є одним з найбільш диску­сійних і заполітизованих в Україні протягом останніх 18 років. Саме стільки років політики забороняють селянам, які отримали у власність землю, нею розпоряджатися. З року в рік депутати Верховної Ради продовжують мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Ситуація склалася парадоксальна, властива лише Україні: володіти, передавати у спадок землю можна, а продавати, брати кредити під її заставу – ні.

Скажімо відверто: за ці роки аграрна галузь стала однією з найприбутковіших в Україні. Тут заробляють мільярди. Але, на жаль, не прості селяни – власники паїв. У них землю орендують практично за копійки. І навіть якщо гроші потрібні, приміром, на операцію, щоб врятувати життя собі чи своїм рідним, власник земельного наділу не може його продати! А скільки колишніх колгоспників, володіючи таким багатством, помирали у злиднях?!

Було декілька спроб при президентах Януковичу та Порошенку розірвати це порочне коло і дозволити вільний обіг земель в Україні.

Та як тільки відповідні законопроекти з’являлися на шляху до сесійної зали, зчинявся такий ґвалт, що їх тут же направляли на доопрацювання, а мораторій на продаж сільськогосподарських земель продовжували. Хоча економісти та експерти в один голос заявляли: власники паїв мають вільно ними розпоряджатися. Бо це дасть поштовх економічному зростанню. Наростити добробут українців за рахунок продажу земель відразу пообіцяла і команда президента Зеленського. Але нинішня ситуація дуже відрізняється від попередніх – у «Слуг народу» є необхідна кількість голосів для того, щоб поставити крапку у питанні зняття мораторію. Те, як і на яких умовах пропонують виставляти на продаж найбільше українське багатство, у багатьох викликає шок. Ті, хто сьогодні працює на землі, впевнені: якщо закон про обіг земель приймуть у нинішній його редакції, українське село занепаде.

– У запропонованому законі є декілька недопустимих речей, – переконаний голова Асоціації фермерів Волині Руслан Хомич. – По-перше, ним порушується діючий закон щодо мораторію, у якому чітко записано: запустити обіг земель можна лише після їхньої інвентаризації. Ми ж досі не знаємо, скільки є земель в Україні! 40% власників паїв не приватизували їх, а володіють на підставі виданих сертифікатів! Термін їхньої дії спливає 1 січня 2025 року. По-друге, нова влада збирається дозволити одній юридичній чи фізичній особі купити аж 220 тисяч гектарів! Щоб ви розуміли: всю землю Волинської області можуть скупити п’ять олігархів. У європейських країнах одне фермерське господарство може володіти не більш як 500 гектарами землі, а юридичні особи – брати тільки в оренду! Як бачите, закон створили в інтересах великих агрохолдингів. Наступне, останні запевнення президента, що громадянам інших країн її продаватимуть тільки після винесення цього питання на референдум – чергове введення людей в оману. Адже у підготовленому законопроекті чітко записано, що іноземці, які орендують землю і працюють на ній протягом останніх трьох років, можуть стати її власниками. Не задумувалися, скільки у нас таких орендарів?

Фермер Руслан Хомич каже, якщо закон буде прийнятий у такому вигляді, то дуже скоро ми забудемо смак українських продуктів. Приклад уже є – Болгарія. Там умови продажу угідь були подібними до запропонованих нам. В результаті болгарською землею володіє декілька десятків родин, які отримують гроші за те, що… нічого там не вирощують. А готові дешеві продукти в Болгарію поставляють німецькі фермери.

Абсолютно згоден з тим, що нинішнє законодавство про обіг земель виписане під великі агрохолдинги, і голова наглядової ради сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Романів» у Луцькому районі Віталій Заремба.

– У нас немале господарство, обробляємо 2 тисячі 150 гектарів. А дозволяють в одні руки скупити понад 200 тисяч! Це дуже багато! І знову ж таки – питання ціни. Нині оціночна вартість гектара ріллі приблизно 25 тисяч гривень. Це мізер! Людей, які продаватимуть землю від матеріальної скрути, просто пограбують великі агрохолдинги. Ми вже це проходили з великими промисловими підприємствами.

Сьогодні люди, які працюють на землі, не ставлять питання: робити землю товаром чи ні. Очевидно, що її власники мають право нею розпоряджатися. Інша справа – на яких умовах. Наразі всі сходяться на думці, що законодавство від «слуг народу» розроблене в інтересах великих аграрних олігархів, а не простих українських селян чи фермерів.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися