Танкіста-кіборга, Героя України «зарубали» на переатестації через «погані знання й практичні навички»
Україна

Танкіста-кіборга, Героя України «зарубали» на переатестації через «погані знання й практичні навички»

4 грудня 2019, 10:46
0
0
Сподобалось?
0

Героя України, Народного Героя і кіборга Донецького аеропорту, підполковник 1-ої танкової бригади Євгена Межевікіна з позивним «Адам» рекомендували перевести на іншу посаду через невідповідність. Військовослужбовця вирішили «зарубати» під час переатестації. Зокрема, йому поставили задовільні оцінки за теоретичні знання та практичні навички. Та все ж Межевікін набрав достатню кількість балів аби залишитися на посаді. Не зважаючи на це «екзаменатор» полковник Сергій Літвінов зробив висновок про невідповідність Героя України займаній посаді. Про це він сам повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуку» й виклав атестаційні документи.

Про особистість Межевікіна та причини атак на нього розповідає у своєму матеріалі Depo.ua.

Майбутній Герой України закінчив Харківський танковий інститут у 2004 році й за розподілом потрапив у 93 механізовану бригаду, на посаду заступника командира з озброєння. Згодом отримав під командування танковий взвод, а потім і роту. Станом на травень 2014 майор Межевікін під позивним «Адам» командував другою танковою ротою 93 ОМБр, з якою і вирушив на Донбас, де у складі танкового батальйону виконував завдання зі виставлення блокпостів, супроводження колон, ведення розвідки. А після того, як 21 липня під Пісками був поранений командир першого танкового батальйону Дмитро Кащенко (позивний «Кащей»), командування прийняв Межевікін.

Лише за підтвердженими даними, його танковий екіпаж Т-64 знищив у боях 5 (!) російських танків. Два Т-72 були знищені екіпажем «Адама» наприкінці вересня 2014 біля старого терміналу Донецького аеропорту.

За декілька днів екіпаж майора Межевікіна підбив ще один ворожий танк. Тоді надійшла інформація, що по наших позиціях прямою наводкою із лісосмуги гатить танк противника. Отримавши наказ, Євген вирушив у визначений район. Як з'ясувалося, то була пастка. Активний танк противника прикривали ще два, тому вийшло так, що наш Т-64 протистояв трьом Т-72. Але з того бою «Адам» та його екіпаж вийшли переможцями. Підбивши танк, який вів вогонь із лісосмуги, наші танкісти розвернули свій Т-64 і пішли просто на два ворожих Т-72. Маневруючи та стріляючи, вони змусили противника відступити. У наступних боях екіпаж «Адама» підбив ще два ворожі танки Т-72.

Запам’ятався він й іншими доблестями. Зокрема, під час штурму селища Піски влітку 2014, виконуючи обов’язки командира четвертої батальйонної тактичної групи 93 бригади, Межевікін дістав контузію і пошкодження ребра, але незважаючи на поранення продовжив управління підпорядкованими підрозділами та забезпечив успішне виконання бойових завдань. А після лікування відразу повернувся в зону проведення АТО.

Також неодноразово під безперервними обстрілами противника, в складних умовах забезпечував підвезення боєприпасів та продовольства захисникам Донецького аеропорту. Під ворожим обстрілом здійснив евакуацію підбитої БМП-2 з екіпажем зі злітно-посадкової смуги аеропорту. Під час артилерійського обстрілу противника в районі села Тоненьке, ризикуючи власним життям, локалізував пожежу, що виникла на складі боєприпасів і врятував особовий склад та техніку. А у жовтні 2014 в районі Опитного здійснив прорив смуги оборони противника та забезпечив евакуацію особового складу та двох БТР-80 однієї з десантних бригад.

Крім цього, безпосередньо в зоні АТО Межевікін організував допідготовку танкових екіпажів – здійснював їх підготовку та передавав свій бойовий досвід з урахуванням особливостей та умов ведення бойових дій на сході держави.

У березні 2015 року його перевели до 1 окремої танкової бригади на посаду командира першого танкового батальйону, а у 2017 році став заступником начальника управління підготовки військової частини.

За свої бойові подвиги Межевікін удостоєних багатьох орденів. Серед них і звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка», і орден Богдана Хмельницького II та ІІІ ступенів, і нагрудний знак начальника Генерального штабу «Слава і честь», і орден «Народний Герой України», і нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту», і багато «дрібніших» нагород та відзнак.

Що стосується проблем Межевікіна з безпосереднім начальством військової частини, то вони виникли зовсім не раптово. За словами побратимів «Адама», проблеми по службі у нього почалися після того, як на початку 2019 року 1 окрему танкову бригаду очолив Юрій Межаков, якого ветеран АТО Борис Дончанин прямо називає одним з організаторів контрабандних потоків у Мар’їнці. Бойові побратими «Адама» подейкують – вся справа у тому, що він перешкоджав корумпованому командуванню військової частини дерибанити паливо-мастильні матеріали.

Як стало відомо сьогодні, Міністр оборони України Андрій Загороднюк призначив службове розслідування у підрозділі, де служить Євген Межевікін, і бере ситуацію під особистий контроль.

«Ситуацію навколо Євгена Межевікіна знаю. Щойно розмовляв із ним по телефону. Призначаю службове розслідування, щоб з'ясувати реальний стан речей у підрозділі, де служить Євген. Окремо хочу звернутися до командирів. Ви маєте чітко розуміти, що кожен воїн із бойовим досвідом – це наша найбільша цінність. Ми маємо підтримувати їх і мотивувати служити в ЗСУ, а не створювати перешкоди й оцінювати їхню роль виключно за «оціночними картками», – написав Загороднюк у «Фейсбуку».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися