Увесь світ співає щедрівку українця
Україна

Увесь світ співає щедрівку українця

14 січня 2020, 20:46
0
0
Сподобалось?
0

«Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка…» Як тільки наближається Різдво, в Америці та Австралії, Європі та Африці звучить «Щедрик», якого ще називають «Колядкою дзвоників». Цю ніжну мелодію написав український композитор Микола Леонтович. Щедрівка тішить увесь світ уже більше ста літ!

Над відомою обробкою «Щедрика» композитор трудився пів життя. Уперше цю колядку виконав хор Київського університету 1916 року. А 5 жовтня 1921-го «Щедрика» заспівали на концерті у Нью-Йорку на головній сцені. Пісня одразу стала неймовірно популярною і розлетілася по всіх континентах. Американцям настільки сподобався «Щедрик», що згодом була написана англійська версія. І стала відомою як «Колядка дзвоників». Пісня звучить у багатьох відомих голлівудських фільмах, наприклад, «Сам удома», її співають знамениті виконавці з усього світу, використовують у рекламі.

На жаль, сам автор так і не дізнався про всесвітню славу свого твору, бо загинув за дев’ять місяців до виконання «Щедрика» у Нью-Йорку. Леонтовичу минуло всього 43. 22 січня 1921 року композитор поїхав у село до батька на Вінниччину. Увечері в хату напросився переночувати невідомий молодий чоловік років 22, назвавшись чекістом, який проводить боротьбу з бандитизмом. Вранці він зв’язав батька, сестру Миколи і його 10-річну доньку, а самого Леонтовича застрілив. Рідні все життя були впевнені: з ним розправилися за те, що мав документи на виїзд у Румунію, які незадовго до смерті зникли. На жаль, у Леонтовича не лишилося спадкоємців. Його дочки Галина і Надія прожили свій вік у Тульчині незаміжніми.

Убивство відомого композитора Миколи Леонтовича у Союзі зам’яли. Але у воєнні часи спогади свідків потрапили за кордон, до того ж, «Щедрик» мав надзвичайну популярність. Тому американські дослідники та журналісти розповіли про смерть Леонтовича. Про це навмисне вбивство у Союзі дізналися лише після його розвалу.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися