Священник називає загиблого на Донбасі Героя «братовбивцею» і знущається над його синами
Україна

Священник називає загиблого на Донбасі Героя «братовбивцею» і знущається над його синами

23 січня 2020, 20:51
20
2
Сподобалось?
2

– Мій син у тій церкві вінчався і хрестив дітей, а нині батюшка виставляє нас за паркан і кидає в його синів лопатою, називаючи їхнього тата «братовбивцею»…

Мати полеглого на Донбасі воїна Дениса Поповича під час вшанування полеглих захисників на 5-ті роковини оборони ДАПу розповіла Президенту України про несправедливі цькування та паплюження пам’яті її сина з боку місцевого духовного наставника, - повідомляє Армія Inform.
Зазначимо, загиблий воїн родом із с. Морозівка, Баришівського району, Київської області.
– На день народження Дениса разом із моїм чоловіком і онуками прийшла до церкви замовити службу. Та замість співчуття й благословення почула жахливі образи. Панотець вигнав нас під паркан. Просто на дощ… Я була ладна під землю провалитися від сорому за цю людину перед дітьми, – розповідає Надія Леонідівна.

Майже не чуючи себе, чи не вперше на загал і вголос розповіла згорьована мати.

На захист її родини тоді вийшло пів села. Діти плакали і не розуміли, чому їхню родину проганяють із церкви, у якій багато років співала їхня бабця і куди вони змалку бігали як до другої домівки…

– Раніше я не розуміла різниці між патріархатами… Головне – віра в Бога. А церква – лише місце, куди можна прийти за духовним натхненням… Нині ж, коли наша родина для батюшки – вороги, бо мій син захищав Україну, я не можу навіть поставити тут за нього свічку. Мушу їхати до Києва чи сусіднього села і панахиду замовляю в іншого священника, – каже пані Надія.

Нині її родина докладає зусиль, аби побудувати в селі ще одну церкву – на ділянці, отриманій від держави за загибель сина

Поневіряння жінки тривають уже понад пів року. Нині її родина докладає зусиль, аби побудувати в селі ще одну церкву – на земельній ділянці, отриманій від держави за загибель сина! Так хочуть зберегти пам’ять про героїв, які склали голови за Україну…

– Мрію це зробити заради дітей. Син ростив їх чесними і порядними, яким був сам. Хочу, щоб вони й усі дітки, чиї батьки не повернулися з цієї війни, кожен міг пишатися батьком, і не боявся сказати вголос його ім’я, – каже Надія Леонідівна.

Нині, попри цькування священника й різні думки селян, Денисові синочки пишаються татком. Знають, що його іменем названа вулиця в селі, школа, де навчався… Знають, що татко – герой. Але, споглядаючи як однолітки бавляться і прогулюються парком з татусями, досі не можуть прийняти того, що його більше немає.

Сказав усім сховатися в укриття, а сам узяв гранатомет і пішов назустріч ворожому БТР

– Часом так гірко запитують мене: «Бабусю, чому саме він? Чому він, як решта, не сховався в укриття, а вийшов один на один проти ворожих танків? – зі сльозами на очах розповідає Надія Леонідівна

Каже, що пояснити сиротам, чому саме їхній батько віддав життя, щоб урятувати інших, дуже складно.

– Побратими розповідали, що під час ворожого штурму Денис сказав усім сховатися в укриття, а сам узяв гранатомет і пішов знешкоджувати російський БТР, який вже був за кілька метрів від бліндажа. Один раз він вистрілив – бронетранспортер зупинився, а інший постріл виконати не встиг. Ворог його випередив. Денис загинув, – розповідає мати воїна.

Денис Попович був гранатометником у складі 40-ї бригади тактичної авіації зведеного загону Повітряних Сил ЗСУ «Дика качка». Загинув 22 січня в районі Донецького аеропорту під час оборони опорного пункту «Зеніт».

Подробиці бою 22 січня після падіння ДАПу, що тривав понад 10 годин, описані в книзі «А242» під назвою «Бій 22 січня»… Подвигові Дениса – бійця на позивний «Денді» – присвячений також епізод у стрічці «Зеніт»…

Відважного солдата, який вступив у нерівний двобій і врятував майже 50 бійців, великокаліберна куля вразила просто в обличчя. Привезли воїна в закритій труні

Мати розповідає: коли почалася війна, Денис дуже переживав і хотів іти добровольцем на фронт. Однак його дружина Юлія, мов щось відчуваючи, вмовила, щоб пішов на війну лиш тоді, як надійде повістка… Боялася, щоб Денис не загинув, а діти не зосталися сиротами.

Вже за кілька місяців повістка таки надійшла, і Денис, який завжди був переконаний, що кожен чоловік має захищати країну від небезпеки, одразу пішов у військкомат.

Зранку ще встиг зателефонувати дружині. Сказав, що аеропорту в Донецьку вже немає

–  Ми його проводжали всі разом. Із передової він телефонував щодня. Завжди запитував про дітей, їхнє навчання і здоров’я. Просив, аби не хвилювалися і казав, що в нього все гаразд. Він надсилав нам свої фото, а ми йому – свої. Дітки знімали для нього відео з проханням повертатися додому, говорили, що дуже його люблять і сумують, – стримуючи сльози говорить мати героя.

Напередодні загибелі Денис теж телефонував дружині й мамі, але голос був сумний. Віддалено жінка почула постріли. Запитала, що там. Син відповів, що це стріляють далеко, а в нього все спокійно.

– Того вечора місця собі не знаходили. Було так тривожно і важко на душі. А наступного дня Денис загинув. Зранку ще встиг подзвонити дружині, сказав, що аеропорту в Донецьку вже немає. Лишились тільки наші блокпости. А також вимовив, що стоятиме до кінця. Більше того дня ніхто з Денисом не міг зв’язатися.

Дружина Дениса телефонувала волонтеру, який передавав їм туди посилки. Той відповів, що був бій, і хлопці, мабуть, вимкнули телефони. Наступного дня, коли жінка пішла на пошту, помітила дивні погляди сусідів.

–  Тоді Юля зателефонувала в їхню частину у Васильків, щоб дізнатися інформацію, де перебуває Денис. Їй сказали, що його більше немає. За тілом виїхав командир… Для нас тоді час зупинився, – каже мати.

Жінка розповідає, що його побратими вийшли з тієї позиції живими, загинув лише її син… І каже, що він дуже любив свою родину. Завжди був добрим до неї і до дружини. Просто обожнював малюків.

На той час, коли воїн загинув, його синам було 6 і 3 рочки

–  Денис так радів, коли дізнався, що стане батьком, та ще й хлопчика! Ні на секунду Юлю від себе не відпускав. Так само і з дітками любив час проводити. Риболовля, прогулянки на човні, футбол… Денис навчив дітей поважати старших, підтримувати близьких, любити й цінувати маму. Діти дуже сумують за ним, – розповідає пані Надія.

На той час, коли воїн загинув, його синам – Кирилку й Іллі – було 6 і 3 рочки.

«Почувши про це, Кирилко плакав, а маленький Ілюшка забився в куток і так кричав, що надірвав своє маленьке сердечко… Лікарі сказали, що воно стало схожим на тюльпан»

Дітей на похованні не було. Але після похорону дружина воїна сказала дітям: їхнього тата немає, він на небі став зірочкою, тож щодень дивитиметься на них із небес…

– Почувши про це, Кирилко плакав, а маленький Ілюшка забився в куток і так кричав, що надірвав своє маленьке сердечко…

Малюк дуже любив татка і не уявляв, як може так статися, що його вже не побачить. Уже в чотирирічному віці, до цього цілком здоровий і веселий хлопчик, переніс складну операцію на серці.

– Нам лікарі сказали, що його сердечко стало схожим на тюльпан. Операція теж не давала стовідсоткового одужання – аорта так і лишилася відкритою. Тож наша боротьба триває щодня. Уже не лише за добру пам’ять про сина, а й за життя його маленького хлопчика, – розповідає Надія Попович.

Жінка знає, як важко хлопчикам рости без батька. Та пригадує, коли влітку волонтери відправили їх на відпочинок, вони обидва з таким нетерпінням чекали польоту в літаку, ніби має статися диво.

Щойно опинившись на борту лайнера, перше, про що вони запитали маму – де ж точно на небі живе їхній тато? Адже вона їм казала, що він тепер мешкає там…

– Потім зрозуміла – не відпочинок так радує малечу. Щойно опинившись на борту лайнера перше, про що вони запитали маму – де ж точно на небі живе їхній тато, адже вона їм казала, що він тепер мешкає там, тож дуже чекали на зустріч із ним… – ледве стримуючи емоції, розповідає мама воїна.

Під час поминальних урочистостей до п’ятої річниці вшанування загиблих захисників ДАПу в столиці мати героя Надія Попович була однією з тих, для кого цей день – не просто ще одна можливість згадати полеглих на війні героїв, а час найбільшого у світі болю і горя від втрати рідної дитини…

Зустрівшись з Верховним Головнокомандувачем Володимиром Зеленським, який приїхав теж покласти квіти до «Дзвону пам’яті» та підтримати родини загиблих, вона не витримала і розповіла йому про свою біду. Президент записав її дані, тож жінка сподівається на вирішення цієї непересічної ситуації…

Ольга Мосьондз

Зауважимо, що на сайті СПЖ вийшла стаття: «Священник в Морозовке: Обвинения в отказе служить панихиду по воину – ложь»,  у якій служитель запевняє, що звинувачення жінки на його адресу - наклеп. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Ірина
    Ірина

    Навіщо ходити до церкви, яку очолює слуга сатани?

    23 січня 2020, 23:06
    Відповісти
    • Ярема
      Ярема

      А навіщо взагалі така церква? І чи церква це?

      24 січня 2020, 09:25
      Відповісти
  • pogrebnyakk
    pogrebnyakk

    Російська церква - це розсадник ненавісті до всього українського і є частиною війни проти України . Ганьба московському паханату !

    24 січня 2020, 00:10
    Відповісти
    • Ігор
      Ігор

      Одне запитання, де в статті вказано, що священник МП?

      27 січня 2020, 18:28
      Відповісти
      • Віталій
        Віталій

        Статтю до кінця почитайте, там є виправдання самого священника, російською мовою правда, але "какаяразница", пра??? Там і патріархат вказано, і зі слів жінки теж ясно.

        28 січня 2020, 14:18
        Відповісти
  • Часничок
    Часничок

    Ще один доказ того, що треба гнати московську нечисть з українських храмів.

    24 січня 2020, 03:20
    Відповісти
  • марія
    марія

    напишіть прізвище священника хай знає його вся україна

    24 січня 2020, 12:28
    Відповісти
  • Радо
    Радо

    а менi iнтересно..., а як себе почувають односельчани ----це не громада, i це не люди

    24 січня 2020, 12:29
    Відповісти
    • Такі приходи повсюди. Люди слухають попів московських й готові гризти тобі горло. Повірте, це гірка правда. Тупа біомаса, хай простить мене Господь. Ні історії не знають, ні предків своїх не шанують. Тих предків, що віками з навалою мокшанською боролися. Дуже жаль...

      24 січня 2020, 21:02
      Відповісти
  • TuzikSharikoff
    TuzikSharikoff

    Фейкі розповсюджуєм? продовжуйте, в нас мало ненависті серед людей, додайте ще. Журнашлюхі.

    24 січня 2020, 12:32
    Відповісти
    • tur
      tur

      Правда очі коле?

      24 січня 2020, 13:31
      Відповісти
  • лучаник
    лучаник

    такого батюшку негайно в москву

    24 січня 2020, 12:38
    Відповісти
    • Такого батюшку на геляку

      25 січня 2020, 10:55
      Відповісти
  • Михаил Стеценко
    Михаил Стеценко

    А чому мати героя не звернеться за безкоштовною юридичною допомогою,на яку має право,та не захистить себе,невістку та онуків від промосковської "церкви",не визнаної,до речі,вселенським патріархатом,в суді?!

    24 січня 2020, 14:04
    Відповісти
  • Сашко Стішин
    Сашко Стішин

    В крыму от 70%армии до 99%сбу и прокуратуры перешло на сторону врага. И чето эти структуры не запрещены. А тут выдернут дебила-вся структура виновата!!!

    24 січня 2020, 15:06
    Відповісти
  • Сашко Стішин
    Сашко Стішин

    Знаю в нашому мiстi декiлька священникiв немодного"московського патрiархату" якi в с перших днiв вiйни стали волонтерами. На громадських засадах вели карелланську роботу iна полiгонах iна фронтi. Потiм з мiркувань "ви не патрiотичнi" були виставленi за порог вiйськових частин. На замiну iм прийшли "капелани" з "правильного патрiaрхату" якi тепер за ЗАРПЛАТУ посилено трудяться.... Може я чогось не розумiю у цiй краiнi....

    24 січня 2020, 15:54
    Відповісти
  • dieselodesa
    dieselodesa

    При такій владі як зараз, скоро ПЦУ прикриють, а не МП.

    24 січня 2020, 16:03
    Відповісти
  • повне село дебилів. і то на київщині!

    26 січня 2020, 14:20
    Відповісти
  • Серж Коцюба, ИТ-дир.
    Серж Коцюба, ИТ-дир.

    Ну так батюшка прав на все 100%. Вы что, думаете карателей-живодёров из ЗСУ кто-то любит? Их обходят десятой дорогой люди, этих ублюдков и на работу то никто не берёт. Ибо нелюди. Братоубийцы.

    29 січня 2020, 01:21
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися