В Україні розлучатися стало дорожче
Україна

В Україні розлучатися стало дорожче

2 лютого 2020, 13:33
0
0
Сподобалось?
0

З 1 січня 2020 року в Україні збільшився розмір судових зборів. Адже він прив’язаний до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який зріс. Скільки відтепер коштує простим людям «пошук правди» у судах?

Майнові спори (наприклад, про визнання права власності, про стягнення коштів) стартуватимуть від 840 гривень 80 копійок. Таку ж суму доведеться викласти за розгляд немайнових справ. Захист честі та гідності чи ділової репутації – 840,80 грн плюс 1,5 % ціни позову, якщо буде заявлена вимога про відшкодування моральної шкоди.

Подорожчає і процес розлучення. Відтепер подача позовної заяви про розірвання шлюбу обійдеться у ті ж 840 гривень 80 копійок. Ще мінімум стільки ж доведеться заплатити за поділ майна при розлученні. Пам’ятайте: судові витрати, які пов’язані з розглядом справи, при задоволенні позову покладаються на відповідача, при відмові – на позивача. Якщо суд задовольнив його частково – на обидві сторони. А ще, як і раніше, платити треба не за всі судові позови. Наприклад, безкоштовним залишається розгляд справ про стягнення аліментів, збільшення їхнього розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення заробітної плати та поновлення на роботі чи пені за прострочення сплати аліментів тощо. Позивачі, у яких немає грошей, можуть скористатися правом, наданим процесуальними кодексами, та просити суд звільнити їх від сплати судового збору з урахуванням їхнього майнового стану. Щоправда, суди дуже часто відмовляють у задоволенні таких клопотань…



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися