В Україні заборонять частину сигарет, продавати будуть не всім
Україна

В Україні заборонять частину сигарет, продавати будуть не всім

30 січня 2020, 14:52
0
0
Сподобалось?
0

Депутати ропонують підвищити мінімальний вік для продажу тютюнових виробів до 21 року з 18 років, а також ввести низку інших обмежень для зменшення поширення сигарет серед молодих людей. 

Про це на прес-конференції повідомила народний депутат від партії "Слуга народу" Лада Булах, презентуючи новий антитютюновий законопроект, - передає УНІАН 

"У цьому законопроекті ми однаково регулюємо й обмежуємо продаж усіх видів сигарет для людей до 21 року. Це було складне та дискусійне рішення, однак воно на сто відсотків зменшить шкоду тютюнових виробів для здоров'я дітей. Згідно з різними європейськими та американськими дослідженнями, 95% дорослих курців вперше спробували сигарети до 21 року", - сказала вона. 

За словами Булах, законопроект передбачає введення небрендованих однакових упаковок непривабливого кольору для всіх сигарет, збільшення розміру зображень медичних попереджень до 65% з 40% від розміру пачки. Також передбачається відсутність вуличної реклами, викладок сигарет в супермаркетах і кіосках, повна заборона реклами тютюну в інтернеті та соціальних мережах.

При цьому місцеві органи самоврядування зможуть додатково визначати громадські місця, де куріння заборонено. Водночас буде розширено список громадських місць, повністю вільних від куріння, - сюди додадуться вокзали, гуртожитки, офіси та робочі місця. 

Крім того, законопроект повністю забороняє обіг ароматизованих сигарет. "Законопроект імплементує директиву Європейського Союзу від 2014 року, зокрема заборону сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами та смаковими добавками, які імітують фрукти і мають більш м'який і привабливий смак. Зараз такі вироби становлять лише 10% від усього ринку сигарет, проте діти купують їх насамперед, коли починають пробувати курити", - сказала вона. 

Законопроект, зареєстрований у Верховній Раді під номером №2813, вносить зміни до низки законів України з охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну. Серед авторів законопроекту депутати від "Слуги народу", "Батьківщини" й "ОПЗЖ". Текст законопроекту поки що відсутній на сайті парламенту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися