Українцям виділятимуть кошти на лікування деяких видів раку за кордоном
Україна

Українцям виділятимуть кошти на лікування деяких видів раку за кордоном

4 лютого 2020, 16:24
0
0
Сподобалось?
0

Українці зможуть лікувати за державні кошти за кордоном ті види раку, з яких в Україні медичну допомогу не надають. 

Як передає  УНІАН, про це сказав заступник міністра охорони здоров’я України Андрій Семиволос на прес-конференції в Києві, що проводилась з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку. 

«Програма лікування українців за кордоном, надання тої допомоги, якої в нашій країні немає, в цьому році залишається. І вона була дещо збільшена в порівнянні з попередніми роками. Досить часто йдеться про трансплантацію. У людей з онкологічними захворюваннями – це трансплантація кісткового мозку», - зазначив він.

Разом з тим, Семиволос зауважив, що планується якомога швидше створити відповідну систему медпослуг в Україні. «Із запровадженням системи трансплантації в Україні, ми сподіваємось, потреба пацієнтів у лікуванні за кордоном буде зменшена в рази. І залишаться за кордоном лише ті методи лікування, які або в країнах-лідерах, які це запроваджують, або це ще не в усьому світі», - додав він.

Своєю чергою, представник Національної служби здоров’я України Альона Горошко нагадала, що з 1 квітня 2020 року в Україні запрацює в повному обсязі програма медичних гарантій, яка включає в себе деякі заходи запобігання, виявлення та лікування онкологічних захворювань. «Розуміючи, наскільки поширеною є проблема онкологічних захворювань в Україні, які є другою причиною смертності в нашій країні, в межах програми медичних гарантій передбачені спеціальні послуги, які віднесені до категорії пріоритетних послуг, – раннього виявлення найбільш поширених онкологічних захворювань. Йдеться про раннє виявлення таких типів раку, як рак молочної залози, легенів, шлунку, матки й деяких інших. 

На цю програму у 2020 році передбачено 1 млрд грн і вона буде сконцентрована на людях старшого віку. Це спричинено тим, що з віком зростає ймовірність розвитку онкологічних захворювань, і саме ця категорія людей має отримувати більше уваги від системи охорони здоров’я щодо раннього виявлення. Такі послуги можна буде отримати за направленням лікаря «первинки», або спеціаліста, у якого обслуговується пацієнт, якщо підозрюється новоутворення», - пояснила Горошко. 

За її словами, для людей, в кого вже діагностовано онкозахворювання, державна програма медичних гарантій передбачає 100% оплати за хіміотерапевтичне, радіологічне і хірургічне лікування. Вона повідомила, що на сайті Національної служби здоров’я України (НСЗУ) буде оприлюднено перелік закладів в Україні, які надають той чи інший вид лікування, і до яких можна звернутися за отриманням меддопомоги.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися