Вижили після тортур бойовиків, але вкорочують собі віку на волі: сумні реалії життя після полону
Україна

Вижили після тортур бойовиків, але вкорочують собі віку на волі: сумні реалії життя після полону

4 лютого 2020, 21:29
0
0
Сподобалось?
0

Полонені, про яких забула держава, і якими опікуються тільки небайдужі люди, волонтери, не так знамениті, як політв’язні Кремля. Цим людям просто не пощастило потрапити за свою проукраїнську позицію в підвали російських окупантів і їх посібників, - йдеться у сюжеті Фактів.

У полоні їх утримували в нелюдських умовах, катували, били, ламали кістки, виводили на імітації розстрілів… Ці люди – порядні і патріотично налаштовані мешканці Донбасу, вони вижили після тортур окупантів, і Україна, яку вони щиро відстоювали, поставилася до них байдуже. Вони не зрадили Україну, але держава фактично зрадила їх, не захистивши і залишивши без підтримки. Складається враження, що людей просто “виштовхують” назад на окуповану територію, де у них збереглося хоча б власне житло. ­

Підприємця з Донецька Дмитра бойовики схопили за допомогу українським військовим і організацію президентських виборів 2014. У підвалі Донецького СБУ били навіть з електрошокером, аби не виказати друзів, чоловік спробував удавитись на власному шнурку. Його врятували і за тиждень обміняли.
Чоловік каже, що йому ніде було жити і пощастило, що потрапив до лікарні. Зробили операції, а потім – поневірявся. Пішов добровольцем до батальйону "Луганськ-1", тепер отримує грошову допомогу кілька разів на рік. Він досі не має ані постійної роботи, ані грошей, ані житла.

Фахівець з нерухомості Анна влаштовувала у Донецьку проукраїнські акції. Її схопили за доносом і кинули до підвалу у Макіївці. Там тиждень катували, а потім обміняли. Спочатку рятували лікарні, згодом їй дали довідку про те, що вона особа, яка постраждала від торгівлі людьми. Довідка дозволяла отримати разову допомогу у розмірі 5 000 гривень. Ще жінку направили до психолога, а потім Анна виживала як могла. За цей час вона написала книгу та народила ще одну донечку, зараз разом з чоловіком винаймає однокімнатну квартиру.
 
Анатолія кинули до підвалу, коли він займався обміном полонених у Луганську. Там він пробув 9 з половиною місяців. Після цього важив 40 кілограмів. Чоловік теж не має свого житла, тепер він керівник громадського об’єднання колишніх полонених. Справа важка, бо деякі вмирають або від розпачу вкорочують собі віку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися