У Луцьку відбувся творчий вечір відомого письменника та журналіста
Україна

У Луцьку відбувся творчий вечір відомого письменника та журналіста

6 лютого 2020, 19:40
1
0
Сподобалось?
0

5 лютого у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася зустріч  відомого волинського письменника і журналіста, головного редактора газети «Вісни+К» Євгена Хотимчука  з читачами та  пошановувачами  його  творчості. Вона  присвячена 45-річчю його творчої діяльності в журналістиці та літературі.

Автор презентував свої нові твори, зокрема, «Женила сина Катерина», «Байструк», «Калиновий щем», а також виніс на суд слухачів щойно написану новелу «Грицева криниця» в авторському виконанні. І в тиші, що панувала в залі, було чутно, як хтось зітхає, а хтось витирає сльозу. І для письменника — це найвища оцінка його творчості.    

Уже втретє ведучим авторського вечора Євгена Хотимчука став Володимир Карпук — заслужений лікар України, в минулому  депутат  ВР України, а ще великий знавець літератури. «Перечитав ці книжки. Не можна відірватися від ваших героїв, — так охарактеризував  він нові роботи ювіляра. Бо це література факту, що межує з журналістикою й високою літературою. І в наш час, коли ми живемо у віртуальному світі, де втрачається межа між реальністю і вигадкою, цей жанр особливо цінний. Євген Якович описує життя наших батьків і дідів, і їхній час — це та Атлантида, яку ми втратили.

 «94 відсотки у моїх творах взято з життя, — зізнався сам автор. — А ще кажуть, що в них багато печалі, смутку і біди.  Так чомусь виходить. Мої герої живуть поруч, ходять по землі, хтось вже відійшов у вічність.  Бо вони реальні, а не вигадані».

Щире слово про творчість Хотимчука сказав Віктор  Вербич, член Національної спілки письменників України, відомий волинський поет. «Не можна побачити райдугу, коли в оці немає сльози» — цією короткою філософською фразою  можна охарактеризувати сутність творів пана Євгена. «Бо кожна новела, кожна повість — це зустріч з маленькими людьми і їхніми великими трагедіями. Але кожна річ закінчується світлими тональностями, хоч автор ненав’язливо намагається донести до читача думку: за все в житті доводиться платити. Поламаними долями, змарнованим життям, втратами найдорожчого, — вважає він. Популярний нині в Україні волинський письменник-романіст Володимир Лис, з яким Євген Хотимчук свого часу працював в редакції обласної газети «Волинь», теж не поскупився на літературні компліменти для колеги. Йому подобаються невеличкі новели автора з новими неповторними характерами, які побачив у новелах «Банячок», «Керенський», «Трутень» і особливо «Дембель».

Про своє бачення  літературного доробку ювіляра розповіли також письменник Сергій Цюриць, директор обласної наукової бібліотеки Людмила Стасюк, давній товариш  Євгена Яковича і шанувальник його творчості  Ростислав Іванов. Вечір проходив в щирій невимушеній атмосфері, яку створювали і  щире, відверте спілкування з читачами, і пісні у виконанні народного артиста України Василя Чепелюка, а також зворушливі  новели автора, майстерно прочитані  заслуженою артисткою України Ларисою Зеленовою. Бажали Євгену Яковичу, щоб його серце не знало втоми, розум не боявся відповідальності, а руки ніколи не переставали писати. У його творчому доробку вже 13 книг, тому з нетерпінням чекаємо нових!

Ніна РОМАНЮК

ФОТО Богдани Хоми


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Володимир
    Володимир

    Доброго дня! Підкажіть де, на теренах інтернету, можна придбати книги Євгена Хотимчука? Чи є можливість замовити? Дякую! 0965630305 vovo4kapipo@gmail.com

    21 квітня 2020, 18:29
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися