Українські банки блокуватимуть рахунки боржників
Україна

Українські банки блокуватимуть рахунки боржників

19 лютого 2020, 11:24
0
0
Сподобалось?
0

Українські банки можуть почати блокувати рахунки своїх клієнтів – в рамках виконавчих проваджень щодо стягнення заборгованостей.

Поки в Мін'юсті кажуть лише про борги за аліментами. Але виконавці та юристи відзначають, що механізм може працювати і щодо боргів за комунальні послуги, щодо штрафів за порушення ПДР, боргів за розписками і так далі, йдеться в матеріалі UBR, - пише Обозреватель.

Видання відзначає, що зараз до системи Мін'юсту підключили Приватбанк, а ще 18 банків подали заявки на активацію. До кінця 2020 року чиновники планують внести в систему всі українські банки.

За які борги можуть заблокувати

За словами банкірів, поки механізм автоматичного блокування коштів боржника передбачений лише в частині боргів за аліментами. Але виконавці відзначають, що застосовувати механізм можна за всіма боргами вже зараз, нарівні з аліментами.

"Мова йде не лише про аліменти, а про всіх виконавчих провадженнях. Тепер все буде відбуватися в електронному вигляді. Разом з боргами за аліментами тепер можуть автоматично блокувати рахунки і за іншими боргами, будь то борг по розписці, відшкодування по ДТП або за залиту квартиру", – зазначив приватний виконавець Андрій Авторгов.

З тим, що автоматизована блокування може застосовуватися тепер за всіма боргами, погоджуються і юристи. "Це стосується всіх рахунків боржників, у тому числі, депозитів, гривневих і валютних рахунків, в рамках будь-яких виконавчих проваджень: це можуть бути як аліментники, так і штрафи за порушення ПДР і т.д.", – сказав юрист В'ячеслав Лаба.

Як блокуватимуть:

  • блокуванню підлягає конкретна сума боргу, а не весь рахунок (плюс 10% від суми боргу – винагорода приватного виконавця);
  • банк не буде автоматично списувати гроші;
  • якщо коштів на одному рахунку недостатньо, то блокуються кошти на інших рахунках до досягнення потрібної суми;
  • рештою грошей боржник може розпоряджатися вільно.

Видання зазначає, що у зв'язку з недосконалістю законодавства, певна сума боргу може бути заблокована на кожному рахунку боржника. Після списання суми з одного з рахунків, з інших арешт буде знято.

Арешт може відбуватися в день відкриття виконавчого провадження, або в день, коли виконавцю стане відомо про те, що у боржника відкрито там рахунок. А ось за кримінальним провадженням арешт можуть накласти на всі кошти на рахунку без визначення суми.

Розблокувати банківські рахунки будуть теж оперативно. При електронний документообіг відбуватися це повинно протягом декількох годин. При "паперовому" на це було потрібно до декількох днів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися