Стати мамою і татом: здійснити мрію допомагає ЕКЗ
Україна

Стати мамою і татом: здійснити мрію допомагає ЕКЗ

8 березня 2020, 14:56
0
0
Сподобалось?
0

Статистика невтішна: кожне п’яте подружжя в Україні безплідне. Однак є добра новина: вони можуть мати дітей!  Зробити диво допомагає ЕКЗ. Що це таке, кому рекомендоване і які шанси завагітніти, розповідає гінеколог-репродуктолог МЦ «Боголюби» Євгенія Щепко.

– Що таке ЕКЗ і кому лікарі рекомендують його зробити?

– ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) у народі називають штучним заплідненням. До нього вдаються, коли пара не може завагітніти природнім шляхом. ЕКЗ – це процес, у ході якого яйцеклітини запліднюються спермою поза межами організму. Існує дуже багато його видів: з використанням донорської сперми, донорських яйцеклітин, донорських ембріонів тощо. Для кожної пари схема підбирається індивідуально і залежить від величезної кількості факторів.

Покази для штучного запліднення може мати як жінка, так і чоловік. Абсолютним показом для ЕКЗ жінки є відсутність або непрохідність маткових труб, ендометріоз та ендокринні процеси (які не піддаються лікуванню). Показом для проведення екстракорпорального запліднення є також непліддя нез’ясованого ґенезу. Іноді його діагностика дуже дорога і потребує багато часу, тому може бути дешевше і швидше зробити штучне запліднення. У деяких випадках необхідність проведення ЕКЗ зумовлена анатомічною будовою органів жінки. Це, наприклад, вади розвитку матки, відсутність або неповноцінність яєчників, неповноцінність матки, які унеможливлюють природне зачаття. 

ЕКЗ показане чоловікам, у яких є порушення якісних або кількісних показників сперми, повна відсутність сперматозоїдів. 

– Коли потрібно звертатися до лікаря?

– Якщо у молодої жінки регулярне статеве життя, але протягом року вона не вагітніє, треба звернутися до лікаря, для початку – до гінеколога, а потім (або й одразу) – до репродуктолога. Далі пара проходить комплексне обстеження. Дуже  часто причиною непліддя є комбінація кількох факторів, тобто є проблеми як у жінки, так і в чоловіка. Тому обстежуються і лікуються вони паралельно.

У нашому закладі це відбувається комплексно: від повноцінного обстеження, чіткого встановлення діагнозу, за потреби – проведення гістероскопії, лапароскопії, до штучного запліднення. В інших клініках часто відсутній такий комплексний підхід, клініки штучного запліднення не проводять оперативних втручань, а скеровують для цього в інший медзаклад. А ми ведемо пацієнтку від гінекологічного крісла, операційної до настання вагітності.

Дуже важливо знайти «свого» лікаря, якому ви будете довіряти і разом розв’язувати проблему. Тільки завдяки спільній праці команди – чоловіка, жінка і лікаря – можливий позитивний результат.

– Чому в Україні штучне запліднення не таке популярне, як, скажімо, в Європі? Чому люди бояться робити ЕКЗ?

– Причин кілька. Перша – погана поінформованість населення щодо можливостей ЕКЗ. Друга –  тиск з боку знайомих, друзів, рідних. Це все пригнічує і бентежить. Коли пара потрапляє до репродуктолога, вона вже й фізично, і психологічно виснажена. Таких переважна більшість. Дуже мало звертається пар, які ставляться спокійно до того, що їм необхідне штучне запліднення.  Більшість потребує не тільки консультації репродуктолога, а й психолога.

– Про штучне запліднення є багато міфів. Зокрема, кажуть, що у результаті ЕКЗ часто народжуються діти з вадами розвитку. Це неправда. У популяції вроджені вади діагностують у 2–3% дітей.  Натомість народжених внаслідок ЕКЗ цей показник становить 0,1%. Тому що під час різноманітних процедур ембріологи відсіюють хворі ембріони! Натомість при природній вагітності вони могли би прижитися, і в результаті народилися б діти з вадами.

Також кажуть, що після штучного запліднення породіллі обов’язково роблять кесарів розтин. Це також міф. Штучне запліднення допомагає жінці завагітніти. А вона виношує вагітність, як звичайну. Тож народжувати може як самостійно, так і в результаті кесаревого розтину, якщо для цього є покази.

– Пари часто відкладають штучне запліднення на потім. Чи є вікові обмеження для ЕКЗ?

– Так, вікові обмеження є. Вони встановлені Асоціацією репродуктологів України: до 45 років для ЕКЗ жінці можна використовувати свої яйцеклітини, після 45 – тільки донорські. Але! Чим більший вік, тим менша ймовірність настання вагітності: якщо у молодому віці це 70–80%, то в 45 років вагітність зі своїми яйцеклітинами настає тільки у 3% випадків.

Річ у тому, що жіночі яєчники мають властивість з віком старіти і виснажуватися. Тому у 40 років 10% яйцеклітин, які можна отримати під час пункції яєчників, будуть генетично браковані, у 43 роки – 20% і т.д. І це ще ідеальний варіант. На сьогоднішній день у зв’язку з поганою екологію, харчуванням, стресами, емоційним і фізичним виснаженням та іншими негативними факторами в українок старіння яєчників відбувається ще раніше. Окрім того, після 35 років зростає ризик вроджених вад плоду.

Та більшість жінок, які звертаються до нас на ЕКЗ, старші 37 років. Молоді люди, на жаль, звертаються значно рідше. І це дуже погано, бо вони втрачають час. ЕКЗ неплідній парі дає шанс стати батьками. Якщо ж пара нічого не робитиме, то шансів у неї не буде взагалі. Так, дуже рідко трапляються дива – і хтось може таки завагітніти. Однак це можете бути не ви. Тому краще не сподіватися на диво, а починати щось робити.

Інна СЕМЕНЮК

Луцький р-н, с. Тарасове, вул. Лісова, 1б

тел.: (0332) 20-07-02,

(099) 44-55-404,

(067) 851-79-38

e-mail:bogolubu@gmail.com

www.bogolybu.com.ua


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися