Українка народила доньку, а через 5 тижнів – ще дві
Україна

Українка народила доньку, а через 5 тижнів – ще дві

20 березня 2020, 19:14
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно у перинатальному центрі Кропивницької обласної лікарні народилася четвірня! Україна може похвалитися й іншими унікальними пологами. Кілька років тому в Одесі з’явилася на світ п’ятірня. А у Дніпрі трійню жінка народила протягом двох місяців.

Вага маляток близько двох кілограмів

Багатоплідна вагітність – явище унікальне, кажуть медики. Бо народження четвірні буває приблизно раз на 700 тисяч пологів. Подібними новинами можуть похвалитися лише кілька обласних центрів України.

Четвірня нещодавно народилася у рятувальника Владислава Валіхновського з Кропивницького. 24-річна дружина, дізнавшись, що носить під серцем одразу чотирьох малюків, водночас зраділа і злякалася. Адже розуміла, що виношувати їх буде складно, треба дуже берегтися. На сторожі були й лікарі, оскільки в таких випадках пологи зазвичай є передчасними та протікають з ускладненнями.

Та все минулося добре. Народжувала мама на 32-му тижні вагітності. Приймали пологи лікарі Вікторія Ярошенко та Михайло Жидулов. Вага кожної з чотирьох сестричок становить близько двох кілограмів, зріст 42–43 сантиметри. Для четвірні це дуже хороші показники. Діток одразу помістили в палату інтенсивної терапії, маму – в сусідню, аби відновлювала сили після операції. А щасливий тато приймає вітання від знайомих та друзів. Одними з перших їх надіслали товариші по службі.

Дві сестрички виштовхали третю

У 2016-му році в Одесі в Оксани Кобелецької народилася п’ятірня, зачата природним шляхом. Медикам вдалося виходити усіх малят – двох дівчаток та їхніх трьох братиків. Цей випадок взагалі називають сенсаційним.

Як і той, що трапився в Дніпрі весною п’ять років тому. Тоді жінка, вагітна трійнятами, народжувала дітей протягом… двох місяців! Олену Сєдову госпіталізували на сьомому місяці вагітності, адже у неї почалася родова діяльність. Дві дівчинки, які були зверху над третьою, буквально витиснули її. Так на світ з’явилася маленька Лікерія. Вона заважила трошки менше кілограма та мала зріст всього 34 сантиметри. У подібних випадках медики мали б прийняти на світ ще й двох її сестричок. Однак у жінки раптово припинилася родова діяльність. Лікарі були в шоці, адже подібного в практиці ні у кого не було. Обстежили маму – вона почувалася в нормі, двоє діток в утробі – теж. І вирішили з продовженням пологів… зачекати!

Подібне не описано у світовій практиці. Медики справді зважилися на неймовірний ризик. Вони мамі приписали суворий постільний режим. Наголошували, що пологи можуть початися у будь-який момент, тож щогодини перевіряли самопочуття вагітної та малечі всередині її животика. А важливо було втримати донечок якнайдовше, аби вони підросли і могли краще чіплятися за життя. І доносила їх мама ще понад п’ять тижнів! Тож між сестричками, зачатими разом, стало 38 днів різниці.

Молодших дівчаток батьки назвали Злата і Стефанія. Вони народилися здорові і з вагою під два кілограми. За кілька місяців між усіма трьома дівчатками вже не було видно різниці, адже Лікерія сестричок наздогнала і у вазі, і у зрості.

Наталія КРАВЧУК

Фото на головній - ілюстративне


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися