Фермер знайшов скарб неподалік українського кордону
Україна

Фермер знайшов скарб неподалік українського кордону

2 квітня 2020, 16:29
0
0
Сподобалось?
0

У Польщі знайшли величезний скарб з 1753 римських срібних монет, які були залишені вандалами, коли ті рятувалися від вторгнення племені готів.

На монети натрапив фермер Маріуш Діл в полі біля Тихобора, села за 10 км на південь від Грубешова, в декількох кілометрах від кордону з Україною. Монети були розкидані по великій площі. Діл зібрав все, що міг, а потім повідомив про знахідку археологам в музеї Грубешова.

Група археологів почали розкопки і виявила ще 137 монет на відстані до 100 метрів від того місця, де фермер знайшов скарб.

Також серед монет знайшли вісім посріблених бронзових заклепок. Ймовірно, це залишки дерев’яного або шкіряного контейнера, в якому вони були заховані. В цілому знахідка важить більше 5,5 кг, що робить скарб найбільшим римським скарбом в воєводстві Люблін і одним з найбільших в Польщі.

Коли ці монети були в обігу, область Грубешова була населена вандалами, східнонімецькими народами, які в кінці 1-го століття об’єдналися з Римом проти німецьких племен. У другій половині 2 століття вони билися з іншими німецькими племенами проти Римської імперії, але в останні два десятиліття 2 століття тиск готів, що рухаються на південь, змусив вандалів піти на захід. Археологічні матеріали, виявлені в Люблінському районі, свідчать про те, який це був небезпечний час. Анджей Козловський з Інституту археології в Університеті Марії Кюрі-Склодовської в Любліні вважає, що скарб було поховано на останній позиції вандалів в Люблінському воєводстві.

Археолог наголосив, наскільки важлива знахідка для розуміння падіння вандалів в регіоні.

«Їм довелося позбутися величезних фінансових ресурсів, які були необхідні для ведення війни з готами, і тому вони виявилися безпорадними. Приховані монети залишилися під Грубешовом. Вони не могли повернутися за ними і не могли набирати солдатів. Ось чому готи поширилися по всьому південному сходу і окупували Україну», – сказав він.

Римський легіонер на той час заробляв близько 300 срібних динаріїв на рік, тому скарб був величезною сумою для всіх, навіть в самих дорогих містах.

Тепер скарб буде збережений і досліджений експертами з Варшавського університету. Очікується, що процес займе не менше року. Музей Грубешова хоче виставити їх на огляд, але, з огляду на нинішню ситуацію з епідемією, скарб спочатку покажуть на онлайн-виставці.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися