Пустелі, ГМО–соя і онко. Це чекає українців?
Україна

Пустелі, ГМО–соя і онко. Це чекає українців?

20 квітня 2020, 19:16
0
-1
Сподобалось?
-1

Земля і мир – два питання, які сьогодні хвилюють кожного українця. Бо і перше, і друге так чи інакше торкається життя кожного та країни загалом.

Кого б найперше мали почути українські можновладці, започатковуючи довгожданий ринок землі? Тих, хто на ній живе і працює. Але передвиборні балачки про те, нібито щодо кожного важливого для країни питання «слуги народу» дослухатимуться до думки народу, виявилися жартом. І з селянами радитися ніхто й не збирався. Просто видали «на- гора» у першому читанні проєкт готового закону. І таке враження, що він вже давно кимось був придуманий, тільки чекали слушної нагоди, щоб підсунути на підпис президентові.

На жаль, не селяни і не фермери замовляють сьогодні музику на земельному ринку. Понад 60% українських сільськогосподарських угідь контро­лює великий агробізнес. Сотні тисяч гектарів української ріллі вже перебувають в руках іноземних інвесторів. Так, агрохолдинг із Саудівської Аравії має у володінні близько 210 тисяч гектарів. А це втричі більше, ніж обробляють десять найбільших аграрних підприємств Волині. Стільки ж української земельки у бізнес-структурі американського пенсійного фонду США. Тобто на наших угіддях вони заробляють гроші для виплат своїм пенсіонерам. А українські селяни, які усе життя горбатилися на цій землі, злидарюють, отримуючи пенсію менш ніж дві тисячі гривень.

У світі є чимало прикладів, до чого можуть призвести непродумані й поспішні реформи в аграрній галузі. Свого часу влада Аргентини, так само, як хоче українська, запровадила ринок землі заради негайної вигоди, коли країна була в кризі. І скупка угідь великими іноземними фінансовими гравцями призвела до виснажливої експлуатації ґрунтів та неконтрольованого використання токсичних пестицидів, що знищують екологію та здоров’я людей. Величезні площі були засіяні ГМО-соєю, що стала головною культурою сировинного експорту країни (близько 35–40% складають соя і продукти з неї та кукурудза). І за 20 років використання пестицидів в Аргентині збільшилося у вісім разів! Серед місцевого населення, яке проживає у сільськогосподарських провінціях, стрімко зростає онкологічна і серцево-судинна захворюваність, вроджені каліцтва, генетичні мутації, психічні та розумові розлади, а також інші важкі недуги. Випадків захворювання дітей на рак за останнє десятиріччя збільшилося втричі, а вроджених вад розвитку – в чотири рази. На думку лікарів, таке зростання кількості хворих на онко співпадає саме з початком нарощення площ з вирощуванням ГМО-сої, яку щедро поливають пестицидами. У багатьох муніципалітетах отруйні хімічні речовини вже виявляють навіть у свердловинах на 60-метровій глибині. Гліфосат (діюча речовина «Раундапу» – найпоширенішого гербіциду у світі, класифікується Міжнародним агентством з досліджень раку Всесвітньої організації охорони здоров’я як канцерогену групи 2А) присутній навіть у повітрі Буенос-Айреса. Спека та випаровування при відсутності вітру сприяють затримці токсичного повітря над містами.

Тим часом економіку Аргентини продовжує лихоманити, і її не врятував навіть продаж землі. Вона вся в боргах, як у шовках. Україну теж підштовхують до такого ж сценарію. І поки ми ламаємо списи, чи варто продавати землю і в який спосіб це краще робити, все вже давно прораховано. Українців вкотре хочуть залишити з великою дулею, як і під час приватизації «заводів, фабрик та пароходів». Гектар нашої землі планують оцінити лише у 1500–2200 доларів. Якраз на стару «євробляху» вистачить…

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися