Через карантин понад мільйон українських дітей на межі голоду
Україна

Через карантин понад мільйон українських дітей на межі голоду

11 травня 2020, 21:14
1
-1
Сподобалось?
-1

Понад мільйон дітей - 1 млн 400 тис. - в Україні опинилися за межею бідності через карантинні заходи під час пандемії - це найсвіжіші розрахунки експертів ЮНІСЕФ. Найважче одиноким матерям, багатодітним та родинам-опікунам сиріт.

У Мінсоцполітики тільки за період карантину виявили 35 тисяч сімей, які опинилися в кризовій ситуації, пише ТСН.

На порозі виглядають волонтерів із їжею п'ятеро дітей родини Бодорацьких, так виживають в карантині. «Щось приносять, а в нас не так щоб багато їжі, смачненьке приносять, можуть цукерки принести. Я змушена просити, ми навіть за два роки старались самі вижити, а це просто зв'язані руки», - каже мама сімейства.

Мама Світлана - соцпрацівник  - виховує дітей одна, після раптової смерті батька. На шестеро дітей у них однокімнатне соціальне житло. Жити усі гуртом навчились. Робити уроки онлайн усі п'ятеро школярів з одним маминим телефоном теж освоїли. Проте карантин усе змінив.  

«Карантин збив з пантелику, в школі було безкоштовне харчування – сніданок, обід. А тепер це все дома», - каже жінка.  

Дітям, які цілодобово вдома щодня потрібно кілограм крупи, пачка цукру, кілька хлібин і звісно ще просять постійно щось смачненьке. 41-однорічна Світлана зізнається, що іноді не знає чим нагодувати дітей. «Я не з тих, хто проситиме, мені простіше піти заробити, але не можу заробити фізично, не встигаю, у мене немає вертольотів, літаків», - плаче Світлана.

Додаткові заробітки мама втратила, бо нікуди не може добратись. Тисячу гривень допомоги від міста на карантині не врятували. Цей карантин волонтери називають голодним – у багатодітних родинах чи не щодня виникає питання – чим нагодувати дітей.

У найбільш охопленому коронавірусом регіоні - на Чернівеччині - волонтерка Марта Левченко щодня в карантин збирає продукти  саме для таких родин. Їх фото викладає у соцмережах, і списки не меншають.

В Мінсоцполітики України, те що діти живуть впроголодь не визнають. «Не погоджусь із цим, якби держава відвернулась і перестала виплачувати соцдопомоги. А сьогодні збільшили виплати соцдопомоги», - каже місцевий чиновник.

Як приклад,  де шукати порятунок, урядовці радять на  сайті Мінсоцполітики - знайти  платформу «Допомога», де можна онлайн подати заявку і  щонайменше продуктами тут точно обіцяють допомогти.

Експерти ЮНІСЕФ прогнозують, що самотужки із бідністю  після карантину  не справляться  мільйони родин: "Навіть за оптимістичним сценарієм, за межею бідності опиняться додатково шість мільйонів українців, включно з 1,4 мільйона дітей. Найгірша ситуація з багатодітними родинами, сім'ями з дітьми віком до трьох років, самотніми батьками та пенсіонерами віком від 65 років."

Поки  допомоги від онлайн платформи і урядовців не вистачає, до дітей навідались волонтери, які цю родину опікують.  «Ця родина мотивована, до карантину ходила до нас на англійську в центр комп'ютерні курси. Мама одна виховує дітей і допомоги в неї немає», - розповідають волонтери.

Діти можуть поласувати смачним, а ще радіють волонтерським книгам та  дезинфекторам. Проте нині у дітей бонус завдяки невідомим сусідам - ті просто під двері поставили пакунок із борщовим набором. «Там було м'ясо і діти зразу просили борщу», - каже мама сімейства. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Олександр
    Олександр

    По перше і до карантину ситуація була не кращою, а по друге Ви вважаєте, що краще без карантину відпустити дітей в садок і до школи і що б ці дітки на той світ пішли. Це так Ви вирішили проявити турботу? Дуже "розумно".

    15 травня 2020, 17:35
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися