В Україні з 5 червня з новими правилами роботи відкриваються ресторани. Однак у Києві та ще сімох областях, серед яких і Волинська, через епідситуацію заклади будуть закриті.
Про це на брифінгу заявив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, повідомляє Укрінформ.
"5 червня постановою Кабінету міністрів України дозволяється відкривати заклади громадського харчування з відвідуванням клієнтів всередині приміщення. В той же час за індикаторами у нас сьогодні не проходять: за захворюваністю – Київ, Волинська область, Житомирська область, Львівська область, Рівненська область і Чернівці, і за тестуваннями не проходять Донецьк і Луганськ – майже проходить, але 11,96 на 100 тисяч населення", - сказав Ляшко.
В областях, у яких дозволять пом’якшення карантину, будуть діяти нові правила роботи ресторанів. Зокрема:
- обов'язковий температурний скринінг всіх працівників перед початком роботи. Якщо температура тіла перевищує 37,2, працівника до роботи не допустять;
- на вході в заклад або поряд з місцем видачі замовлень повинно бути організоване місце для обробки рук антисептиком;
- біля місць скупчення людей повинна бути нанесена розмітка на підлозі, щоб відвідувачі в черзі дотримувалися відстані не менш ніж 1,5 метра;
- відстань не менш ніж 1,5 метра між сусідніми столиками і розміщення не більше чотирьох осіб за одним столом (без урахування дітей до 14 років);
- меню розміщується на вході для безконтактного ознайомлення, або воно має бути зроблене з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Дозволяється видача одноразових меню з їх подальшою утилізацією;
- видача замовлень багаторазової посуді допускається тільки в тому разі, якщо її потім можна помити при високій температурі в посудомийній машині;
- прилади повинні бути в індивідуальних упаковках.
Що заборонено?
- самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника ресторану;
- функціонування дитячих кімнат;
- проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічний заходів за участю понад 10 осіб;
- приготування їжі на відкритих кухнях;
- функціонування зон самообслуговування;
- очікування в черзі (в тому числі й у санвузли) в приміщеннях ресторану.
Що повинна забезпечити адміністрація ресторану?
- постійну наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
- вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і працівників не рідше ніж кожні дві години, а також перед початком та в кінці зміни;
- централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни з їх подальшою утилізацією.
Як повинні поводитися відвідувачі?
- обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
- дотримувати соціальну дистанцію в 1,5 метра;
- заходити і пересуватися по території установи в масці, що прикриває ніс і рот, водночас час сидіти за столом можна без маски.
Так, раніше повідомлялося, що згідно з постановою МОЗ, столики на літніх майданчиках повинні знаходитися на відстані не менш ніж 1,5 метрів один від одного і за ними можуть сидіти не більше двох осіб.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!