В Україні катастрофічно не вистачає донорів крові
Україна

В Україні катастрофічно не вистачає донорів крові

15 червня 2020, 12:56
0
0
Сподобалось?
0

В Україні критична нестача крові різних груп. 

Про це передає ТСН.

"В Україні загалом донорів, на жаль, не достатньо. Щоб ми могли казати, що їх вистачає, то треба мати на тисячу осіб населення 30-40 постійних донорів. У нас їх то сім (за якийсь рік) на тисячу осіб населення, то 13. Тобто їх і так мало",- каже менеджерка проєктів громадської організації Донор.ua Вікторія Самошина.

За її словами, через карантин донорів стало ще менше. Справа в тому, що люди бояться скупчень, лікарняних приміщень і банально не завжди можуть дістатися до пункту здачі крові. Однак Вікторія переконує, в даному випадку страхи даремні: 'У центрах громадського здоров’я ВООЗ видав прям перелік правил для центрів крові, яких вони мають слідувати.  Це і дезінфекція протягом декількох годин, звісно ж дистанція. Також зовнішній вигляд всіх фахівців: вони мають бути всі в масках. Центри мають бути забезпечені дезінфекторами".

Вирішили й проблему з транспортом: "Ми, як громадська організація, разом з фундацією Варто жити запустили проєкт "Таксі для донора", який від 20 чисел березня і досі забезпечував донорів безкоштовним або майже безкоштовним таксі в центр крові і назад". 

Така послуга працює в 26 містах України. Саме це допомогло втримати донорів. “За весь період карантину ми надали безкоштовні поїздки більш ніж 1400 донорам і вважаємо, що вони врятували понад чотири тисяч життів. Один донор рятує три життя. Тобто він здає 450 мілілітрів крові, якщо це цільна кров, її розділяють на компоненти. Ці компоненти різні можуть допомогти людям з різними проблемами", - пояснила  Вікторія Самошина.

Наразі важливо не просто привабити донорів для одноразової здачі крові, а зробити донорство регулярним. По-перше, це забезпечить постійну наявність крові в медичних закладах. По-друге, це чудова можливість постійно моніторити стан здоров’я для самих донорів. 

Кров на порятунок іншим може здавати лише здорова повнолітня людина, вагою не менше як 55 кілограмів. Жінки можуть бути донорами не частіше чотирьох  разів на рік. Чоловіки максимум п’ять. Однак у лікарнях потребують не лише крові, але й її компонентів. Наприклад, плазми. Її можна здавати не більше ніж 12 разів протягом року.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися