Зміна правил: українці самостійно обиратимуть постачальника газу
Україна

Зміна правил: українці самостійно обиратимуть постачальника газу

4 серпня 2020, 12:40
0
0
Сподобалось?
0

В Україні почали діяти нові правила постачання газу.

Тепер люди можуть самостійно обрати компанію, в якої й будуть купувати блакитне паливо, пише УНІАН.

Подібна схема вже давно працює у Європі, але чи приживеться вона в Україні – експерти прогнозувати не беруться.

Від 1 серпня в Україні повноцінно запрацював закон про ринок природного газу. Депутати ухвалили його ще п’ять років тому, але тільки зараз у людей з’явилась можливість самостійно обирати постачальника блакитного палива.

«Ці постачальні компанії будуть намагатися клієнта до себе перетягти й надавати кращі умови для постачання. Наприклад, якщо ви вдень на роботі, то вам зможуть запропонувати пакет, за яким вдень газ не надають», – каже директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Він запевняє, нині знайти постачальника газу нескладно. Загалом їх в Україні близько 500. Щоправда, реально надають послуги пів сотні компаній. Якщо ви визначилися та обрали одну з них, то необхідно підписати заяву-приєднання. Крім цього, потенційний постачальник впродовж трьох днів має повідомити, чи хоче продавати газ. Якщо все склалося, то слід готувати документи.

«Це право власності на помешкання, чи на завод, чи на фірму. Друге – це технічний паспорт приміщення. Третє, якщо йдеться про фізичну особу, то потрібний паспорт і ідентифікаційний код», – пояснив Олександр Сергієнко.

Якщо постачальника газу українці не змінили зараз, то надалі це все одно доведеться зробити.

«Якщо ви ні з ким не уклали договір постачання газу, то ви звертаєтесь до НАК «Нафтогаз», який урядом визначений постачальником останньої надії. Він зобов’язаний надати газ упродовж двох-трьох місяців, протягом яких потрібно знайти постачальника», – розповів директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста».

Експерти заспокоюють, що через теплу зиму та залишки палива у сховищах, ціни на газ, ймовірно, будуть знижуватись. Сприятиме цьому і конкуренція на ринку газопостачання. Річ у тім, аби отримати якомога більше споживачів, компанії пропонуватимуть більш комфортні умови.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися