В Україні розпочинають перевірку усіх російськомовних шкіл
Україна

В Україні розпочинають перевірку усіх російськомовних шкіл

9 вересня 2020, 19:11
0
0
Сподобалось?
0

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розпочинає перевірку усіх російськомовних шкіл України щодо дотримання закону про мову й переходу на українську мову навчання.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Кабінету міністрів.

Контроль за навчально-виховним процесом займаються, згідно з законодавством, місцеві органи управління освітою та МОН.

Проте Кремінь пояснив, що відстежувати можливі мовні порушення буде саме він. «Тому щодо виконання мовного законодавства, щодо можливих порушень, ми, звичайно, будемо проводити відповідний моніторинг і в цьому році, і в подальшій перспективі», – сказав він.

Креміня цікавитиме, з-поміж усього, якість викладання державною мовою. «Це можна буде побачити, зокрема, і за тими результатами, які ми побачимо на ДПА і ЗНО», – додав він.

Проте він прокоментував й цьогорічні результати оцінювання. «У мене є така підозра, що разом із тим кадровим голодом, який у нас є в системі освіти, разом із погіршенням якості викладання, разом із зменшенням мотивації на викладання якісною державною мовою інших дисциплін, – ми маємо такі наслідки», – зазначив Кремінь. Омбудсмен нагадав, що норма закону щодо штрафних санкцій за порушення мовного законодавства почне діяти за 2 роки. «Сьогодні ми можемо готувати виключно звернення до тих чи інших установ, організацій за зверненням громадян та за результатами моніторингу діяльності державних установ у різних сферах», – сказав він.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися