14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці та День захисника України
Україна

14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці та День захисника України

14 жовтня 2020, 09:28
0
0
Сподобалось?
0

14 жовтня православна церква відзначає Покрову Пресвятої Богородиці. Цей день нагадує кожному з нас про молитовне заступництво Божої Матері за людський рід. А ще 14 жовтня маємо велике державне свято – День захисника України. Воно співпадає з Днем козацтва та заснуванням Української повстанської армії. Адже споконвіку наші воїни своєю покровителькою вважали Діву Марію.

Свято з’явилося завдяки князю Аскольду

Свято бере свій початок з походу київського князя Аскольда на Візантію. За легендою, мешканці Константинополя розуміли, що вони приречені, адже вороже військо було численне і сильне. Почали молитися до Богородиці, просячи Її захисту. Як все було, описує святий Андрій Юродивий. Він побачив, що йде по небу Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами і сонмом святих, серед яких були Іван Хреститель та Іван Богослов. Після спільної молитви з людьми Вона зняла з себе покров і заховала під ним все місто. І стало воно для ворога невидимим. Аскольд же зі своїм військом, шокований тим, що відбувається, прийняв християнство. Тож свято насамперед символізує захист, який дає кожному щира молитва.

У часи Київської Русі Покрову стали відзначати відразу після Хрещення. А особливе вшанування починається з 12 століття. В Україні найстарішою церквою, названою на честь Покрови, є храм-фортеця у селі Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької області. Вона була зведена у 1467 році.

Захищає шлюб від невірності

У цей день віруючі звертаються в молитві до Пресвятої Богородиці з проханням послати їм здоров’я, захистити шлюб від невірності та укріпити любов. Незаміжні дівчата на Покрову благають у Матінки Божої, щоб послала їм хорошого нареченого й посприяла швидшому заміжжю. Приказують: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку». Молодиці ж просять дарувати їм красу та продовжити молодість. Вони вдосвіта стараються вмитися росою, промовляючи: «Мати Пречиста, хай буду душею та тілом чиста, змий з душі турботу, а з серця – скорботу».

У народі свято Покрови було також приурочене до закінчення польових робіт. Після 14 жовтня наші предки вже не збирали гриби в лісі й не виганяли худібку на пашу.

Ще існувала колись така традиція: щоб вдома весь рік панувало благополуччя, найстарша господиня брала вишитого рушника, що висів над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима, символічно зображуючи святий покров.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися