Монахи розповіли містичну історію створення Почаївської лаври
Україна

Монахи розповіли містичну історію створення Почаївської лаври

13 жовтня 2020, 13:41
0
0
Сподобалось?
0

Почаївська Свято-Успенська лавра є однією із найбільших християнських святинь. Її створення та становлення супроводжувалося легендами і чудесами. 

Радіо Трек зібрав найпоширеніші з тих, які передаються з уст в уста вже довгі роки.

Дата заснування обителі на цій святій горі своїм корінням сягає глибини століть. Після захоплення Ханом Батиєм Києва, ченці Києво-Печерські йдуть на Волинь у пошуках притулку і знаходять його на скелястій, покритій густим лісом горі, де і поселяються. Місце свого усамітнення називають у пам'ять про річку Почайну - притоку Дніпра, на березі якого стояв колись їх монастир.

За переказом, у 1240 році на Почаївській горі було явлення Божої Матері монахам і селянам-пастухам, які побачили зверху Почаївської гори Богородицю, що стояла на скелі у вогняному стовпі. Явивши себе людям, вона піднялася на небо, залишивши на скелі слід Своєї правої Стопи. З того часу Стопа стала наповнюватися водою, яку пізніше стали вважати чудотворною.



Незабаром біля підніжжя тієї скелі, на якій явилася Мати Божа, іноки побудували невеликий храм в ім'я Успіння Пресвятої Богородиці. Але скеля та слід Цельбоносної Стопи на ній протягом ще 400 років залишалися просто неба. Лише з 1649 року, коли на цьому місці виросла церква в ім'я Пресвятої Трійці, Стопа та джерело опинилися у храмі. Зараз на місці цього храму стоїть Успенський собор.

Існує легендарна оповідь про Почаївську Богоматір. Згідно з цією оповіддю, у липні 1675 року Богородиця з’явилась над Троїцькою церкво, захищаючи обителі від нападу турків. Мати Божа відвертала від монастиря стріли й кулі турків. Вражені нападники перелякалися і покинули Почаїв.



Монахи й екскурсоводи розповідають  історію:

Онук засновниці монастиря Андрій Фірлей став протестантом і вирішив познущатися над іконою.

У 1623 році він наслав на монастир свого слугу Григорія Козинського із загоном і вони викрали ікону. Вдома дружина Фірлея одягнулася у священицькі ризи і вчинила наругу над реліквією... і вмить захворіла. Господар же, злякавшись, віддав усе пограбоване назад у монастир.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися