Білорусь не пропустила українців, які заплатили за трансплантацію у клініках країни
Україна

Білорусь не пропустила українців, які заплатили за трансплантацію у клініках країни

3 листопада 2020, 10:27
0
0
Сподобалось?
0

30 жовтня білоруські прикордонники не пропустили в країну українців, які їхали в лікарню на трансплантацію органів. Операцію уже оплатило Міністерство охорони здоров'я України.

Про це повідомляє білоруська редакція Радіо Свобода, передає 24 канал.

Це пов'язано із закриттям кордонів Білорусією, в країну ще можна прилетіти літаком, аеропорт Мінська не закрито для іноземців, але не всі пацієнти можуть витримати таку дорогу.

Переліт таких пацієнтів неможливий через стан здоров'я

Так, Назар Вус зі Львова розповів, що його дружина рік чекала черги на пересадку нирки в Бресті.

10 років жінка без обох нирок – на гемодіалізі. Оскільки зараз вона не дійшла до наступної процедури (її не пустили в Білорусь), донора знайти неможливо. Тепер потрібно дочекатися відкриття кордонів, щоб пройти тести і знову стояти в черзі.

Цікаво, що МОЗ України вже заплатив за пересадку нирки його дружині. Але аналізи крові в Бресті вони повинні були оплатити самі, вартість процедури орієнтовно 250 доларів.

На ситуацію вже відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він доручив українському посольству в Білорусі з'ясувати всі обставини ситуації.

Це не єдиний випадок, Тетяна Якубець, мешканка міста Здолбунова Рівненської області, також побоюється, що її 17-річний син Дмитро не зможе приїхати до Мінська для типування. Трансплантація теж оплатило МОЗ.

«Нам кажуть летіти літаком. Але це не вихід, тому що спочатку потрібно потрапити до Києва, а звідти до Мінська або Бреста. Люди, що живуть на гемодіалізі, можуть не витримати такої дороги. До того ж переліт коштує недешево», – зазначила жінка.

За словами Тетяни Якубець, вона вже зверталася в посольство Білорусі в Україні, але звідти її перенаправили в посольство України в Білорусі, а звідти – до білоруських прикордонників.

Чим керувались прикордонники, коли не пропустили українців?

З 1 листопада Республіка Білорусь офіційно тимчасово призупинила перетин кордону для в'їзду іноземних громадян та осіб без громадянства в автомобільних пунктах пропуску, пунктах спрощеного пропуску, пунктах пропуску на залізничних станціях, пунктах пропуску в річкових портах для запобігання поширенню інфекції, викликаної COVID-19.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися