Український стоматолог заробляє на опалому листі і хробаках
Україна

Український стоматолог заробляє на опалому листі і хробаках

8 листопада 2020, 15:14
0
0
Сподобалось?
0

Під ногами стелиться опале листя. Для комунальників це додатковий клопіт. А для стоматолога із Сум Дмитра Прощайла та його товариша Олександра Гапоченка – гарне джерело заробітку. Вони змусили падолист та хробаків працювати на себе!

– Щоб розпочати свою справу, ми у 2016 році купили понад пів тисячі каліфорнійських черв’яків, – розповідає Дмитро. – Організували місце, куди почали звозити опале листя, й запустили процес. Нині кількість хробаків виросла до щонайменше 150 тисяч.

З їхньою допомогою за сезон вдається переробити близько трьох тонн опалого листя. У результаті місто позбувається непотребу, а чоловіки отримують чудовий біогумус. Це натуральне добриво, внесення якого в ґрунт підвищує його родючість та забезпечує гарне зберігання майбутнього врожаю. Біогумус вважають дивом, яке здатне «оживити» навіть мертві ґрунти! Тільки калію таке добриво містить у 10 разів більше, ніж гній. У ньому немає насіння бур’янів, збудників хвороб чи личинок шкідників. Тож воно ідеально підходить для вашого саду та городу.

До речі, такий спосіб переробки листя за допомогою каліфорнійського черв’яка запропонував автор патенту доктор економічних наук, керівник громадської організації «Зелені ініціативи Рівного» Петро Скрипчук. Сьогодні він має послідовників у різних куточках України. Адже технологія однаково гарно підходить для міст та сіл, крупних фермерів та дачників. До речі, подібним чином можна компостувати не лише опале листя, а й інші органічні відходи – черв’яки переробляють майже усе, крім пластику.

– Люди вже починають палити листя. Не розуміючи, що ті відходи, які воно накопичило, з димом підіймуться у повітря, і в результаті самі ж тією гидотою дихатимуть. Крім того, під час спалювання виділяються шкідливі сполуки, які викликають в людей різні захворювання. А під час компостування черв’яки прибирають ці речовини, і ми отримуємо абсолютно безпечний продукт, – розповідає Дмитро Прощайло.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися