Лупцював дружину, яка народила трійню: історія першої українки, яка виграла Європейський суд проти чоловіка-тирана
Україна

Лупцював дружину, яка народила трійню: історія першої українки, яка виграла Європейський суд проти чоловіка-тирана

22 листопада 2020, 18:09
0
0
Сподобалось?
0

Жителька Рівного Ірина Левчук дійшла до Європейського суду з прав людини, щоб захистити себе і дітей від колишнього чоловіка-тирана. Українські служителі Феміди ставали на його бік. Тепер наша держава заплатить Ірині 4,5 тисячі євро. Правники ж кажуть, що це рішення суду у Страсбурзі змінить судову практику в Україні.

Чекали двох дівчаток – народилося троє

У 2007 році Ірина Левчук приїхала у лікарню народжувати двійню. Дітки були дуже бажаними, подружжя з радістю купувало їм речі і тішилося, що скоро у їхній сім’ї буде троє дітлахів. Родина уже виховувала чотирирічного сина Іри від першого шлюбу. Та під час пологів, лікарі ошелешили породіллю новиною про ще одну дитинку. Це стало справжнім сюрпризом для молодої жінки та її чоловіка. Так в одну мить вони стали багатодітною сім’єю. Три місяці донечки Інна, Таня та Даринка провели у лікарні. Прийшли на цей світ надто слабенькими, важили по кілограму, не могли самі їсти, дихати. Лікарі навіть не обіцяли, що всі виживуть. Але сталося диво, і мама поїхала додому з трьома дівчатками. Щоправда, у двокімнатній квартирі усім їм було тісненько. Та сім’ї Левчуків знову пощастило: Рівненська міська рада дала їм чотирикімнатну оселю! Здавалося б, живи і радій!

Та чоловік усе частіше став приходити додому напідпитку, почалися сварки, він став піднімати на дружину руку.

Перший раз Ірина зняла побої і звернулася у поліцію у 2009 році. Тоді благовірний зламав їй носа. Зізнається, що заяву забрала, бо пошкодувала його. І надіялася, що все ж отямиться, адже у них троє донечок підростають. Їм так татко потрібен! Та, як кажуть, горбатого могила виправить. Як тільки чоловік випивав, то перетворювався на справжнісіньке чудовисько. Не раз Іра з дітками ховалася від нього по сусідах, зверталася в поліцію. Побої знімали, але далі справа не рухалась. Роками жінка жила, мов у пеклі.

Хоче позбавити чоловіка батьківських прав

У 2015 році, коли дівчаткам було по вісім рочків, Іра подала на розлучення. Опіку над дітьми залишили жінці, а право проживати в квартирі – обом. По суті, у їхньому житті нічого не змінилося. Адже домашній тиран жив за стіною. Були звернення у поліцію, соціальні служби. Але ті обмежувалися профілактичними бесідами.

Жінку все це так дістало, що у червні 2016 року вона подала заяву про примусове виселення колишнього чоловіка. Міський суд був на боці жертви домашнього насилля. Проте апеляційний підтримав чоловіка. Мовляв, виселення – це занадто радикальний захід. Справа дійшла до Верховного Суду, який також став на бік тирана. Ірина була у відчаї. Адвокат Наталія Бухта порадила звернутися до Європейського суду з прав людини.

Минуло два роки, і суд у Страсбурзі, розглянувши справу українки, став на її бік. Тепер держава Україна повинна виплатити Ірині 4,5 тисячі євро моральної шкоди і 1150 євро видатків та витрат. А Верховний суд зобов’язаний переглянути своє рішення.

Ця перемога у справі домашнього насилля стала прецедентом у нашій державі. «Ірина Левчук назавжди увійде в історію Європейського суду з прав людини як перша українка, яка заговорила про проблему насилля в Україні на європейському рівні. Маю надію, що рішення у справі Левчук проти України допоможе тисячам українських жінок, що зазнають щоденного насилля, не замовчувати проблему, а шукати захисту, відстоювати свої права і досягати справедливості», – прокоментувала адвокатка Наталія Бухта.

В українському суді з 2019 року знаходиться на розгляді ще одна справа Ірини Левчук проти колишнього чоловіка – про позбавлення його батьківських прав. Адже про своїх трьох доньок цей горе-батько не піклується і аліментів не платить.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися