Найголовніше при коронавірусі – міряти рівень кисню у крові
Україна

Найголовніше при коронавірусі – міряти рівень кисню у крові

6 грудня 2020, 12:24
0
0
Сподобалось?
0

Гостра фаза другої хвилі коронавірусу триває, відповідно, у людей виникає все більше і більше запитань. Чи потрібно всім пацієнтам з COVID-19 робити комп’ютерну томографію (КТ)? Які тепер покази для госпіталізації? Куди звертатися, якщо важким пацієнтам не вистачає кисню? На ці запитання відповідає доктор медичних наук, професор Сергій Дубров, який рятує хворих з критичним та важким перебігом коронавірусу.

Кого кладуть у лікарню?

На сьогодні показання для госпіталізації визначені і чітко зазначені. Це сатурація при диханні атмосферним повітрям 92% і менше. Вона вимірюється за допомогою пульсоксиметра. Абсолютно простий метод, який свідчить про функціональний стан дихальної системи. Частота вдихів менше 10 або більше 30 на хвилину є показаннями для госпіталізації. А також пацієнти з тяжкими хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, дихальної системи, цукрового діабету тощо.

Чи обов’язково хворим робити рентген чи КТ?

Абсолютно ні. І ці результати ніяким чином не впливають на лікувальну тактику. Ми можемо бачити на КТ органів грудної порожнини ураження 70–80% легеневої тканини, а сатурація при цьому буде 98%. Можемо бачити ураження легеневої тканини на 10–15%, а сатурація без кисню буде 70%. Це недопустимо. І шанси вижити у пацієнта, який тривалий час перебуває у такому стані, зводяться до мінімуму. Тож перш ніж бігти робити дорогий КТ, краще все-таки придбати пульсоксиметр. Набагато дешевше і корисніше.

Що робити, якщо не вистачає кисню?

Маємо розуміти, що кисень – це перше, що має бути в комплексі лікування пацієнта з коронавірусною хворобою тяжкого перебігу із сатурацією 85%, 80% і нижче. Якщо лікарня не укомплектована кисневими точками в достатній кількості – зв’язуйтеся з волонтерами, пишіть у соцмережі, телефонуйте зі скаргами на гарячу лінію МОЗ...  Тобто голосно бийте на сполох.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися