Результати проєкту «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька»
Україна

Результати проєкту «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька»

17 грудня 2020, 18:39
0
0
Сподобалось?
0

«Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна» протягом 17 років підтримує процеси розвитку на прикордонних територіях Польщі, Білорусі та України шляхом співфінансування різноманітних проєктів з бюджету ЄС. Усі, що фінансуються у рамках програми, є некомерційними та сприяють покращенню якості життя жителів Східної Польщі та Західної України і Білорусі.

Кожен проєкт, що співфінансується, повинен продемонструвати сильний транскордонний вплив не лише завдяки партнерству між установами, але й результатам діяльності та їхньому позитивному впливу на прикордонну територію і її мешканців.

Перший період програми було реалізовано в 2004–2006 роках. У рамках загального бюджету ЄС у 45,8 млн євро профінансовано 167 проєктів, спрямованих на розвиток прикордонних територій.

Програма реалізувалась у рамках Європейського Інструменту сусідства і партнерства (ЄІСП). Фінансування її було суттєво збільшено – до 170 млн євро, що дало змогу реалізувати 117 проєктів. Це були великі інфраструктурні, регулярні та парасолькові проєкти.

Стратегію Програми 2014–2020 було прийнято на підставі соціально-економічного аналізу, проведеного на замовлення міністерств інвестицій та економічного розвитку Республіки Польща). В аналізі були визначені спільні національні та регіональні пріоритети країн-учасниць та відповідних регіонів. Вона також базувалася на досвіді попереднього програмного періоду. У Стратегії  Програми відображені рішення, прийняті Спільним моніторинговим комітетом щодо тематичних сфер, у яких країни-учасниці можуть вирішувати спільні проблеми і оперувати спільними активами.

Однією з чотирьох тематичних сфер було визначено «Доступність». Соціально-економічний аналіз виявив, що прикордонна територія характеризується недостатнім рівнем сполучень і розвитку комунікаційних мереж та систем, що є перешкодою у розвитку транскордонних контактів і здійсненні транзитних перевезень, а відтак негативно впливає на інвестиційну привабливість регіону. В рамках тематичної цілі були підтримані заходи, пов’язані з поліпшенням транспортної доступності, розвитком екологічно чистого транспорту, будівництвом та модернізацією мереж і систем зв’язку та вдосконаленням інформаційно-комунікаційної інфраструктури на території Програми.

Саме на вирішення проблем, визначених під час проведення аналізу у рамках тематичної сфери «Доступність», було спрямовано проєкт «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька», який спільно підготували та реалізовували адміністрація польського міста Хелм (головний партнер) та виконавчий комітет Луцької міської ради. Основним завданням стало підвищення конкурентоспроможності та покращення  доступності прикордонних територій. При цьому проєкт мав на меті досягнення трьох конкретних цілей:

1. Зміцнення транскордонної співпраці між містами Хелм та Луцьк у рамках спільних заходів, спрямованих на досягнення покращення транспортної інфраструктури.

2. Покращення доступності міст Хелм та Луцьк шляхом покращення якості транспортної інфраструктури.

3. Підвищення поінформованості мешканців міста Хелм та Луцьк щодо безпеки руху і використання транспорту з низьким коефіцієнтом викидів вуглекислого газу.

    У рамках досягнення першої цілі проєкту партнерами була створена Платформа для безпечної організації  транскордонного дорожнього руху. Фахівці з питань розвитку дорожньої інфраструктури та підвищення безпеки дорожнього руху спільно відпрацювали рекомендації  з покращення транспортної доступності міст-партнерів. Польський партнер підготував публікацію, яка розповсюджуватиметься безкоштовно і покликана заохочувати мешканців з території програми надавати перевагу громадському транспорту на відміну від індивідуального. Окремим заходом стала розробка комплексної системи (схеми) організації  дорожнього руху Луцька. Розробку документа здійснив Луцький національний технічний університет.

    Досягненню другої конкретної цілі проєкту сприяло проведення інфраструктурних заходів. У Луцьку було капітально відремонтовано частину вулиці Рівненської (від вул. Задворецької до Купріна) та 40 світлофорних об’єктів, а також проведено реконструкцію мереж зовнішнього освітлення на вулицях Рівненська та Конякіна. У Хелмі проведено комплексну реконструкціювулиці Колейова.

    Для досягнення третьої конкретної цілі обидва партнери провели цілий ряд комунікаційних заходів, зокрема, розміщення публікацій в пресі, розповсюдження промоційної продукції серед учасників заходів проєкту та учнів шкіл Луцька і Хелма тощо.

    Проєкт «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька» добігає до завершення, проте вже зараз можна констатувати, що основні його цілі були досягнуті, адже це проявляється у підвищенні безпеки дорожнього руху в обох містах, покращенні добросусідських стосунків між партнерськими містами, зростанні конкурентоспроможності прикордонних територій.

    Цей матеріал опублікований за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках «Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020». За її зміст відповідальним є виконавчий комітет Луцької міської ради і вона не відображає позицію Європейського Союзу, органа Управління або Спільного технічного секретаріату «Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020»


    Хочете дізнаватися про головні події першими?
    Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

    Читайте також

    Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

    Ваш коментар

    Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
    Реєстрація Вхід
    Забули пароль?
    Реєстрація Вхід
    На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
    Реєстрація Вхід
    Зареєструватися