У декрет можна буде відправити чоловіка, дідуся чи навіть старшого сина
Україна

У декрет можна буде відправити чоловіка, дідуся чи навіть старшого сина

19 грудня 2020, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

В Україні хочуть ввести декретну відпустку для чоловіків як рівне право кожного з батьків дитини, а не лише привілей для мами. Нині таким правом татусь може скористатися тільки тоді, якщо мама дитини вийшла на роботу або перебуває тривалий час у лікарні.

Держава вирішила у цій частині стосунків урівняти права та обов’язки обох членів подружжя. Тож Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька на догляд за дитиною. Таке рішення підтримав 301 нардеп.

Хто у разі прийняття закону в цілому зможе скористатися декретною відпусткою? Тут список пропонують значно розширити. Окрім мами, в декрет зможе йти чоловік, дружина якого народила дитину; батько немовляти в разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але вони живуть разом і пов’язані спільним побутом; бабуся чи дідусь, або інші повнолітні родичі малятка, які фактично доглядають за ним, якщо мати (батько) є одинокими.

До речі, батько також зможе отримати не лише відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а й роботодавець за власні кошти зможе надавати йому частково оплачувану відпустку по догляду за дитиною більшої тривалості. Також, відповідно до закону, працівник повинен повідомити керівника за десять календарних днів до дострокового припинення відпустки по догляду за дитиною.

Крім того, татові пропонують так само, як і мамі, дозволити скористатися додатковою оплачуваною відпусткою для працівників, які мають дітей або дитину з інвалідністю, тривалістю 10 або 17 (за сукупністю) днів.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися