Немає Різдва ні католицького, ні православного
Україна

Немає Різдва ні католицького, ні православного

7 січня 2021, 10:00
0
0
Сподобалось?
0


В Україні 25 грудня відзначають Різдво католики. Завдяки президентові Петру Порошенку цей день став державним вихідним. Але дехто помилково називає свято католицьким, чекаючи на Різдво православне, що прийде в Україну 7 січня. Ми пояснимо чому.

Календар, за яким живе церква, уклав язичник

Аби зрозуміти, чому виникло дві дати святкування Різдва, слід повернутися у минуле. Коли народився Син Божий, літочислення велося інакше. Юліанський календар, на який нині опираються лише чотири православні церкви у світі з 15 (у тому числі Російська та Українська) був запроваджений 1 січня 45 року до Різдва Христового Юлієм Цезарем – язичником!

Минали століття, вчені помітили, що літочислення перестало збігатися із рухом небесних світил, згідно з якими календар колись було розраховано. Тож за старим календарем було неможливо правильно визначити дату Великодня – Воскресіння почало «запізнюватися». Аби все повернути на «круги своя», у 1582 році Папа Римський уклав календар григоріанський (як нині говорять – «за новим стилем»). На той час було відставання календаря на 10 днів (адже похибка стається приблизно раз на 128 років). І їх просто викреслили. Відбулася реформа, і після 4 жовтня 1582 року настало… 15 жовтня. Відтоді розрахунок днів у році став вестися трошки інакше.

Оскільки григоріанський календар більш точний (а це доведено науковими обрахунками), аніж юліанський, його визнали і прийняли не лише як церковний, а й як світський у всьому цивілізованому світі! А літочислення вивели від народження Спасителя. Тож закономірно й сьогодні говоримо: «Рік 2021-й від Різдва Христового». Тобто, спершу було знакове Народження.

Різниця між «стилями» з кожним століттям більшатиме!

В Україні традиція юліанського календаря ведеться з часів її часткової приналежності до Російської імперії. А там ще навіть на початках правління царя Петра І йшли 7200-ті роки! А потім раптово настав 1700-й рік. На тій же частині українських земель, що були у складі Речі Посполитої, відразу з 1582 року у документах застосовували григоріанський календар.

До речі, Радянська Росія якийсь час теж жила за «новим стилем». Адже григоріанський календар впровадили згідно з декретом Раднаркому. Тоді після 31 січня 1918 року відразу настало 14 лютого 1918 року (оскільки до початку 20 століття розбіжність між календарями з 10 днів виросла до 13-ти!). На початках совєти вирішили визнати загальноєвропейські цінності. Проте Російська православна церква так і не прийняла нововведення, залишившись вірною «старому стилю» (юліанському календарю). Хоча зберігся радянський календар за 1929-й рік, де неробочим днем вказано 25 грудня як Різдво.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній займає обережну позицію з приводу переходу святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. Зрозуміло: найперше паства має прийти до такого рішення, зрозумівши історичну передумову подій. Хоча уніфікація дати Різдва – річ неминуча. Христос же не народжувався двічі.

До речі, церкви, які лишаться вірні юліанському календарю (на сьогодні це Російська та кілька інших, що перебувають у сфері її впливу) все одно з початком наступного століття його перероблятимуть. На той час відставання у часі сягне вже 14-ти днів. Тоді Різдво наставатиме не 7, а 8 січня. Тож у будь-якому разі зміни мусять відбутися.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися