2021-й рік може стати найкоротшим в історії людства
Україна

2021-й рік може стати найкоротшим в історії людства

23 січня 2021, 17:00
0
0
Сподобалось?
0

Земля стала обертатися навколо своєї осі швидше, ніж колись це розрахували наші предки. Доба стала коротшою в середньому на пів секунди. «Це дрібниця», – подумає хтось. Але давайте проаналізуємо похибку з позиції людського життя.

Зникне п’ять годин за століття

Недостача у пів секунди на добу «краде» у нас три хвилини у рік. Це пів години за десятиліття і цілих п’ять годин за століття. Отже, якщо нічого не зміниться, за тисячоліття можемо не дорахуватися понад дві доби. Фахівці б’ють на сполох, адже таким чином збиваються усі попередні розрахунки. Якщо ситуація не зміниться, від так званих «атомних годинників» доведеться віднімати секунду, аби синхронізувати астрономічний та атомний час. Досі, аби зрівняти їх, до давали додаткову секунду до року в кінці червня або грудня. Адже вчені спостерігали сповільнення обертання Землі з початку точних супутникових вимірювань. Зокрема, з кінця 1960-х – початку 1970-х років минулого століття.

За даними Національного інституту стандартів і технологій (США), з 1972 року вчені додавали додаткові секунди в середньому кожні півтора року. Востаннє це робили у 2016 році. Хоча, зізнаються, в історії траплялися «закороткі» дні. Зокрема, 5 липня 1973-го. Тоді час обертання Землі був на 1,0516 мілісекунди коротшим, ніж зазвичай. Також доба не дотягнула рівно до 24-х годин (86 400 секунд) у 1937-му.

А от 2020-й побив усі рекорди. Адже минулий рік ознаменувався найбільшою кількістю найкоротших днів – таких було аж 28. А одна з діб, 19 липня, стала найкоротшою за історію спостережень. Тоді день на планеті завершився на 1,4602 мілісекунди швидше, ніж зазвичай. А 2021 рік, кажуть, стане ще коротшим. За прогнозами, середня доба в цьому році буде на 0,05 мілісекунди коротшою. Тобто, за рік «атомний годинник» відставатиме на 19 мс.

Чому так стається? Вчені зізнаються: обертання планети змінюється через зміни атмосферного тиску, рух вітрів, океанських течій та самого ядра Землі. Панікувати не радять. А от більше цінувати свій час, кажуть, потрібно.

Монахи попереджають про кінець світу?

Що життя спливає швидше, давно помітили монахи зі святої гори Афон. Вони нагадують про «Посмертне звернення» преподобного Ніла Мироточивого Афонського (1815 р.), в якому йдеться, що в останню епоху існування людства, коли буде царювати антихрист, «день буде минати, як година, тиждень – як день, місяць – як тиждень, і рік, як місяць». Вони щодня читають певні молитви. Колись їм вночі лишався час на відпочинок, нині ж старці ледве встигають вчасно все вичитати. У Єрусалимі біля Гробу Господнього скорочення доби видали спеціальні лампади, у які напередодні Великодня доливають оливу. Колись за рік вона вигорала повністю, тепер же її ще чимало залишається, тож мусять залишки виливати.

Доктор технічних наук, член-кореспондент Білоруської академії наук Альберт-Віктор Вейник розробив пристрій, що змушує годинник або прискорювати свій хід, або сповільнювати. Він пояснив, що подібне відбувається у природі, але ми це не помічаємо. І довів: найменша частинка часу невпинно скорочується. Відтак швидше відбуваються усі процеси – старіє людина і все живе на Землі, старіє сама планета.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися