В Україні одним пенсіонерам додадуть 1650 гривень, а в інших заберуть усе
Україна

В Україні одним пенсіонерам додадуть 1650 гривень, а в інших заберуть усе

31 січня 2021, 18:57
0
0
Сподобалось?
0

У бюджеті на нинішній рік закладено зростання пенсій. Правда, радітимуть не всі. Адже хтось збагатиться на 1650 гривень, комусь додадуть «копійки», а хтось втратить усе, що мав. Зміни торкнуться і тих, хто отримує мінімальну пенсію за віком, і власників максимальних виплат, і тих, хто жив на «соціальну пенсію».

Мінімальна пенсія за віком

Наша читачка Ганна Володимирівна Галах із села Вишеньки Острозького району Рівненщини із сумом рахує свої 2500 гривень пенсії. Трудилася не гірше за інших, а на старість, каже, важко звести кінці з кінцями. Зачувши, що комусь додали відразу понад півтори тисячі гривень, мало не плаче. Просить:

– Я народилася у 1954 році, маю п’ятеро дітей і стажу 25 років. Пишуть, що після 65 років добавляють пенсіонерам 400 гривень, а мені не добавили ні копійки. А получаю пенсію 2500 гривень. Чи маю я право на добавку? Будь ласка, роз’ясніть. Бо сама поїхати спитати не можу – маю проблеми з ногами.

Щодо нарахування пенсій, то цього року є чимало змін. Мінімальний її розмір за віком встановлюється при наявності страхового стажу не менше 35 років у чоловіків та 30 років – у жінок (для призначених до 1 жовтня 2011 року відповідно 25 і 20 років). Вона дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня це 1769 гривень, з 1 липня – 1854, з 1 грудня – 1934.

Кому виповнилося 65 і хто має достатній страховий стаж (35 років – чоловіки, 30 – жінки), мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі 40% мінімальної заробітної плати. Оскільки «мінімалка» з 1 січня 2021 року становить 6000 гривень, то, відповідно, найнижча пенсія для зазначеної категорії пенсіонерів становить 2400 грн. З 1 грудня 2021-го, коли мінімальна зарплата планово зросте до 6500 грн, такі пенсіонери вже отримуватимуть 2600 грн. Для цієї категорії вже у січні виплати в середньому зростуть на 350 гривень. Мова йде про 2,2 мільйона бабусь та дідусів. Але той, хто має понад 2400 гривень пенсії, поки підвищення не отримає.

Працюєте – перерахунку не буде

Працюєте? Для вас перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати проведуть лише після звільнення з роботи або припинення підприємницької діяльності. А людям, яким виповниться 65 у нинішньому році, його здійснять від дня народження автоматизовано – за матеріалами пенсійних справ.

Окрема категорія – пенсіонери, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», та працівники, зайняті повний робочий день під землею обслуговуванням шахтарів (які відпрацювали на підземних роботах не менше 15 років чоловіки та 7,5 року жінки за списком № 1). Для них мінімальна пенсія за віком встановлюється у розмірі 80% заробітної плати, але не менше трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня це 5307 гривень, з 1 липня – 5562, з 1 грудня – 5802.

Не отримаєте менше за…

У разі, коли розмір пенсії з урахуванням усіх надбавок, індексацій та підвищень (крім пенсії за особливі заслуги) за достатнього страхового стажу (35 років – чоловіки, 30 – жінки) не дотягує до 2100 гривень, таким бабусям та дідусям до цієї суми доплатять.

80-річні пенсіонери матимуть мінімум 2600 гривень (за умови наявності страхового стажу у чоловіків 25 років, у жінок – 20). Також їм виплачуватиметься щомісячна компенсація до 500 гривень. Правда, не усім. Хто отримує пенсію понад 9205 грн, такої «надбавки» не матиме. За таких же умов плюс 400 гривень до пенсії з 1 липня 2021 року отримуватимуть бабусі та дідусі, яким виповнилося 75 років. Також їхня мінімальна пенсія не повинна бути нижчою 2500 грн.

Щодо запитання Ганни Галах, то в Острозькому секторі обслуговування громадян зауважили: щоб підняти пенсійну справу людини, звернення має бути адресоване до них особисто. Якщо особа не має можливості приїхати через стан здоров’я, повинна попросити допомоги у соціального працівника, якщо такий за нею закріплений, чи старости. Звернення слід адресувати у Головне управління Пенсійного фонду своєї області.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися