У Києві звільнених з полону моряків зустрів Зеленський
Україна

У Києві звільнених з полону моряків зустрів Зеленський

13 лютого 2021, 14:05
0
0
Сподобалось?
0

Володимир Зеленський зустрів у Києві шістьох українських громадян – членів екіпажу судна Stevia, яких захопили пірати у Гвінейській затоці у грудні 2020 року.

Про це повідомляє Офіс Президента.

Під час нападу на судно пірати вивезли в невідомому напрямку шістьох українських моряків: Олександра Соручана, Семена Резніченка, Костянтина Андрєєва, Олександра Коровкіна, Владислава Чебана та В’ячеслава Сандеровського, а також двох громадян Албанії.

На виконання завдання Президента Володимира Зеленського Міністерство закордонних справ України забезпечувало визволення моряків з піратського полону. Було налагоджено переговорний процес судновласника з викрадачами. Звільнити українців вдалося наприкінці січня 2021 року. Вони були доставлені до міста Порт-Гаркорт, де пройшли необхідне медичне обстеження, а згодом – в Лагос і Стамбул (Туреччина). Сьогодні вони прибули до Києва.

«Ми отримали інформацію про захоплення. Почали працювати в Міністерстві закордонних справ. Викрадачі хотіли дуже багато. Але дипломати прекрасно попрацювали – і МЗС, і наші розвідники. Була зроблена досить складна комбінація. Людей повернули. Операція пройшла блискуче, адже всі люди здорові й живі. Ми знаємо випадки, коли це може тривати багато років. Вважаю, що це прекрасна перемога для України. Ми повертаємо всіх», – сказав Глава держави, вітаючи моряків на батьківщині.

Президент наголосив, що повернення громадян України додому – це пріоритет для Української держави. І ця операція з повернення українців відбулася на високому рівні.

«Дякую міністру закордонних справ, голові комітету розвідки, керівнику Офісу Президента, всім дипломатам, які працювали і в Україні, і ззовні. Багато що зроблено нашим посольством у Нігерії, співпрацювали і з албанськими дипломатами», – зазначив він.

Моряки розповіли, що їх тримали у джунглях серед мангрових лісів, де було дуже багато комарів.

«Це було страшно. Навколо тебе – двадцять людей з автоматами цілодобово», – сказав один з моряків і додав, що більшість викрадачів була в стані сильного наркотичного сп’яніння.

«Всі повернулися, всі живі, здорові. Ми вас вітаємо. Люди – пріоритет. Тому – з поверненням!» – відповів Глава держави.

Також Президент запропонував направити українців до лікарні «Феофанія» на декілька днів для проходження медичного обстеження та відновлення здоров’я.

«Я радий, що нарешті наші моряки на рідній землі, обіймають своїх рідних. Після кількох місяців копіткої праці дипломатів та всіх залучених сторін нам вдалося визволити їх із піратського полону. В яку б халепу не потрапляли громадяни України за кордоном, вони можуть розраховувати на захист Української держави. Так було й буде завжди. Україна своїх напризволяще не залишає», – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Торік завдяки роботі українських дипломатів було забезпечено звільнення 42 громадян України, яких незаконно утримували за кордоном, серед них – 17 українських моряків, захоплених у Гвінейській затоці, 14 членів екіпажу судна Ruta, яких з 2017 року утримували на території Лівії, 9 громадян України із сирійських таборів для біженців, 2 громадян, яких утримували як заручників на території Іракського Курдистану. А цьогоріч на початку січня було звільнено та репатрійовано чотирьох громадян – членів екіпажу судна Captain Khayyam, засуджених у Лівії у грудні 2017 року до п’ятирічного ув'язнення.




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися