У підручниках з історії України прославляють Росію
Україна

У підручниках з історії України прославляють Росію

20 лютого 2021, 17:49
0
0
Сподобалось?
0

Останнім часом почастішали скандали, пов’язані зі шкільними підручниками. В одних трапляються смішні ляпи та задачки з підтекстом, а інші прославляють «руський мір».

Батьки обурювалися, коли у робочому зошиті з предмету «Я досліджую світ» під рубрикою «Відомі українці» в один ряд із Тарасом Шевченком та Лесею Українкою поставили фото співаків Надії Дорофеєвої та Монатіка. Або у підручнику «Захист Вітчизни» замість фото українських військових поставили знімок російських солдатів. Величезний скандал спричинила тема про сексуальне насильство у підручнику «Основи здоров’я». Там втовкмачували, що дівчата самі провокують ґвалтівників, бо ж одягають короткі спідниці, підбори і яскраво фарбуються. А ще «багатозначно дивляться» на насильника, тож йому нічого не залишається, як накинутися і ґвалтувати. Коли цитати з книги стали ширитися Інтернетом, делікатну тему поспішили виключити з програми. А буквально нещодавно в Інтернеті обговорювали оповідання «Білячок» для третьокласників. У ньому «…жеребці курили самокрутку з левового кізяка і змагалися, хто пустить найбільше кільце». У коментарях одні готові були побити «схибленого автора з хворою фантазією», а інші нічого поганого у творі не побачили, бо ж хіба ніхто про куріння ніколи не чув?

Але що насправді варті «кізяки та жеребці» порівняно з підручниками, де спотворені історичні події і факти! Днями розгорівся черговий скандал з підручником, який от-от мають рекомендувати до друку. Але експерти з Національної академії наук, м’яко кажучи, схопилися за голову. У підручнику написано, що Росія заснувала Одесу і Дніпро! Ані словом не згадано про те, що Сімферополь та Севастополь – це колишні татарські міста. А про козаків – жодного слова. Натомість активно поширюється думка, що Україна це Малоросія як невід’ємна частина Великої Росії  і, мовляв, якби Україна рухалась у російському напрямку, і війни б не було, і жили би краще…

Останнє слово має сказати Міністерство освіти та науки: чи допустить воно, щоб восьмикласники вчили історію по таких-от підручниках?

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися