Сергій ОВРАШКО з сином
Україна

Українець продав бізнес і поїхав на «Лексусі» на війну

14 березня 2021, 12:23
0
0
Сподобалось?
0

Саме завдяки таким людям як Сергій Оврашко на прізвисько «Динаміт» ми зуміли зупинити ворога у 2014 році. На війну пішов добровольцем. Ніколи не говорив: «Їдемо на передову». Казав: «Їдемо захищати Україну». У цій простій фразі – вся його суть.   

Від зварювальника – до власника бізнесу

Вибухове прізвисько «Динаміт» Сергій Оврашко за свій характер отримав ще у школі в рідному селі Коськів під Шепетівкою.   

– На будь-яку несправедливість він вибухав, на­че ди­на­міт від сір­ни­ка, – з теплотою згадує свого старшого сина ма­ма Світлана Дмитрівна.  – Він хотів усе знати, скрізь встигав: і нам з батьком по господарству помагав, і вчився, і спортом займався. Читав багато. Дуже добре знав математику, фізику, історію. На олімпіади їздив. З 6 класу вже сідав за руль машини і трактора, двигуна міг розібрати і скласти. А ще з дідової гвинтівки сокола в небі знімав, так добре стріляв.

У родині Оврашків дуже трепетно ставилися до своєї родинної історії. І Сергій змалечку знав, що дядько його бабусі Наді воював в УПА на Млинівщині Рівненської області. За його голову німці навіть винагороду встановили – 20 тисяч рейхсмарок. Та йому вдалося втекти і від них, і від енкаведистів: перейшов кордон і переїхав у Канаду.

Світлана Дмитрівна каже, що у її Сергія був талант до військової служби. Не випадково вибрав факультет розвідки Академії прикордонних військ. На жаль, не закінчив його. Усе через своє почуття справедливості: заступився за дівчину, до якої чіплялися п’яні прокурори. Тож довелося покинути навчання. Заробляти молодий чоловік, як і багато хто у 90-ті, поїхав у столицю на будівництво. Працював зварювальником. Поступово став власником успішного будівельного бізнесу. Мав декілька офісів у Києві. Будував «хатинки» багатьом відомим політикам. Серед них – Ющенко, Янукович, Порошенко, Яценюк.

Тил у нього був міцний. Завжди мудрою порадою допомагала мама. Підтримувала у всьому чоловіка дружина Леся. Вона народила Сергію двох діток – донечку Діану і сина Даню. Мав багато планів на життя. Та в Україні запалав Майдан.

За голову «Динаміта» – 250 тисяч доларів

Сергій Оврашко був серед тих, хто з перших днів підтримував протестувальників. Стояв на барикадах, допомагав фінансами. У найтрагічніші дні розстрілів він також був там і міг потрапити до «Небесної Сотні». Напевно, тільки завдяки маминій молитві кулі оминули його у ту пекельну зиму. 

– 18 лютого мій товариш загинув від вибуху, мене ж контузило, – згадував в інтерв’ю Сергій Оврашко ті трагічні дні. – Одяг був, як решето – дірка на дірці. Потім нарахував на собі 18 поранень осколками. У ту ніч мені дуже пощастило: біля мене вибухнув «коктейль Молотова», одяг загорівся. І якраз у цей момент силовики стали поливати нас з водомета. Я ще сміявся: «Самі підпалили, самі й загасили».

Після перемоги і втечі Януковича Сергій, як і багато інших, сподівався, що в Україні настане гідне життя. Та почалася війна на Донбасі. Сергій Оврашко продав свій бізнес, закупив військове спорядження для новоствореного батальйону «Золоті ворота». Поїхав на війну на власному «Лексусі» і став командиром розвідувальної роти «Айдару».

Він втиг чимало «насолити» терористам. Подейкують, що за його голову російські куратори обіцяли найманцям 250 тисяч доларів. Сергій на це тільки сміявся: «За мого діда-упівця німці давали 20 тисяч рейхсмарок. А за мене сепаратисти обіцяють більше. Це сімейний рекорд».

І тим більше прикро, що важке поранення Оврашко отримав від… своїх.

– Вони захопили БМП на ворожому боці і поїхали до себе, – розповіла дружина Леся почуту від чоловіка у госпіталі історію. – Наші одразу не зрозуміли, що то розвідники повертаються, і стали стріляти. У саму БМП не попали, а влучили в бетонного стовпа. Той підлетів у повітря і впав на машину Сергія.

«Динаміт» отримав важку травму тазових кісток. Півтора місяця лікувався у госпіталі, потім ходив тільки на милицях. Та «динамітна» вдача не давала спокою, і він все рвався на Схід. Рідних заспокоював, що буде тільки інструктором. Сам же ходив у розвідку і диверсійні рейди. Під час одного з таких, 12 грудня 2014 року, під Щастям від вибуху гранати загинув разом з грузином Олександром Гріголашвілі.

Син знає тата лише по фото

– Його хотіли похоронити у Києві на Байковому кладовищі, але я не дала. Тут, у Коськові, його могила зовсім недалечко, за 20 метрів. Щодня можу прийти і з ним поговорити, – плаче мама. – Важко. Якби не внуки, то й не знаю, як пережила б.  

Коли бабуся Світлана говорить про Сергієвих дітей, її голос наповнюється теплом. Вона ними надзвичайно пишається.

– Діанка цього року вже Києво-Могилянську академію закінчує, міжнародну юриспруденцію. Знає англійську, німецьку, китайську та турецьку мови. Її вже на роботу запрошують. А Даня у свої 11 рочків уже «Гаррі Поттера» в оригіналі англійською прочитав. Він – викапаний татко. І зовні, і характером. Проте знає його лише по фото… Дані було п’ять рочків, як батько загинув.

Ще за життя Сергія Оврашка чотири рази представляли до нагород. Не дали жодної. Лише посмертно президент нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися