Як зробити щеплення від коронавірусу?
Україна

Як зробити щеплення від коронавірусу?

27 березня 2021, 11:21
0
0
Сподобалось?
0

Вакцинація в Україні триває вже майже місяць. Йде важко і зі скрипом. Задля популяризації вже стали вакцинуватися у прямому ефірі міністри, громадські діячі, журналісти та представники духовенства. А що ж робити простим людям, які ще не хворіли і хотіли б отримати захист? Куди їм звертатися?

Коли вакцина поступила, Міністерство охорони здоров’я розписало так звану Дорожню карту вакцинацій. Згідно з нею, на першому етапі щеплюватимуть тих, хто найбільше потребує захисту й допомагає іншим: медиків ковідних лікарень, бригади швидкої допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на коронавірус, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку, військових на фронті. Загалом таких етапів має бути п’ять. Лікар сімейної медицини Луцького центру первинної медичної допомоги № 2 Наталія Крищук розповіла, що саме зараз триває другий. Щеплення отримують лікарі первинки, медичний персонал стаціонарних лікарень, а також люди, яким понад 80 років. Під третій етап підпадають працівники поліції, СБУ, освітяни та громадяни, яким від 65 до 79 років. У четвертому щеплюватимуть людей від 60 до 64 років, з хронічними захворюваннями (діабет, серцево-судинні тощо), а також ув’язнені. І лише на п’ятому етапі – молодь та здорові люди працездатного віку до 60 років.

Якщо ви підпадаєте під останній, ще не хворіли і хотіли б вакцинуватися – не чекайте, реєструйтеся в листі очікування. Як пояснила Наталія Володимирівна, існує кілька шляхів: можна записатися на електронну чергу через Інтернет або повідомити про своє бажання вакцинуватися сімейного лікаря.

Отож, якщо у вас є сучасний телефон-смартфон – можна записатися через мобільний додаток «Дія» (diia.gov.ua). Скачуєте вкладку собі на телефон, потім у розділі послуги слід обрати «Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19». Далі крок за кроком відповідаєте на запитання (наприклад, де б хотіли вакцинуватися) і вас вносять у лист очікування.  До слова, для запису знадобляться ваші паспортні дані і електронний підпис (більшість беруть ці дані з вкладки «Приват-24» або іншого банку, в якому ви маєте картки). Якщо смартфона з комп’ютером немає, можна передзвонити на гарячу лінію центру протидії коронавірусу МОЗ – 0 800 60 20 19. Доведеться прослухати записане голосове повідомлення, яке просить натискати цифри відповідно до запитів. «7» з’єднає вас з черговим оператором, який внесе ваші дані в лист очікування на вакцинацію.

Також зовсім нещодавно дозволили складати списки тих, хто бажає вакцинуватися, й лікарям первинки. Тобто у кожній поліклініці та амбулаторії буде вказаний мобільний номер, за яким можна буде записатися. Електронний список очікування формується, щоб краще спланувати та організувати процес вакцинації. Адже згідно зі змінами, які були внесені МОЗ, замість того, щоб викидати невикористані залишки вакцини (а відкритий флакон придатний лише шість годин), їх у терміновому порядку пропонуватимуть людям з цього списку.

Сам процес вакцинації поки що здійснюється за допомогою мобільних бригад з імунізації, які виїжджають до медиків, працівників соціальної сфери, освітян тощо. Скажімо, під’їжджає бригада в лікарню і цілий день  вакцинує. Пізніше на базі поліклінік, ФАПів, амбулаторій будуть відкриватися так звані пункти щеплень, де проводитиметься вакцинація людей за попереднім записом.

Чому вся Європа з Америкою такими ударними темпами вакцинується? Бо лише так можна досягти колективного імунітету і перемогти пандемію. Вакцина не захищатиме стовідсотково від зараження вірусом, однак вона допоможе перенести хворобу легко. Яскравий приклад тому – головний санітарний лікар Віктор Ляшко, який захворів на коронавірус через 13 днів після вакцинації. Але науково доведено, що імунітет починає з’являтися десь на 22–25-й день після отримання першої дози. Щеплення «Ковішилдом» («АстраЗенека») передбачає введення й другої дози. За сучасними протоколами ВООЗ – не раніше, ніж через три місяці після першої. Імунітет зберігатиметься щонайменше рік. А може, й більше, але поживемо – побачимо. Тим, хто вже перехворів і має антитіла, вакцинуватися можна не раніше ніж через півроку після перенесеної хвороби.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися