Керівник Медичного центру «Боголюби» Вадим ПЕТРОВСЬКИЙ
Україна

Фіброміома матки: чи варто видаляти

28 березня 2021, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Після раку молочної залози фіброміома матки – найпоширеніша пухлина. Цю хворобу діагностують у кожної третьої жінки, а пік захворюваності припадає на вік 34 роки. Тривалий час пухлина росте і розвивається в організмі, а жінка про це навіть не здогадується. Як перемогти фіброміому матки, консультує хірург, гінеколог-репродуктолог, керівник Медичного центру «Боголюби» Вадим ПЕТРОВСЬКИЙ.

– Що таке фіброміома матки і чому вона виникає?

– Це доброякісна пухлина, яка утворюється у м’язових волокнах матки і росте в різних її частинах. Що призводить до утворення фіброміоми, на сьогоднішній день достеменно невідомо. Але є низка факторів, які підвищують ризик її виникнення. Перший – генетична схильність: якщо у мами або бабусі була міома, велика ймовірність, що вона буде у доньки або онуки. Другий фактор – наявність абортів в анамнезі. Третій – різнопланові гормональні порушення і захворювання жіночої репродуктивної й ендокринної системи. Четвертий фактор ризику – сексуальна незадоволеність, відсутність статевого життя, оргазму. Якщо чоловік іде до коханки, жінка рано чи пізно звернеться до гінеколога з фіброміомою.

– Що може підказати жінці, що у неї, ймовірно, фіброміома?

– Треба зауважити, хвороба буває безсимптомною (про пухлину жінка навіть не здогадується) і може мати симптоми (вони залежать від локалізації пухлини). Загалом можна виокремити три основні: кровотечі (менструальні виділення стають масивнішими), біль внизу живота (зокрема, і під час статевого акту), порушення роботи сусідніх з маткою органів (наприклад, проблеми із сечовипусканням або тиснення на сечовий міхур).

– Чим небезпечне це захворювання?

– Є певний відсоток жінок, у яких ця доброякісна пухлина перетворюється на злоякісну – так звану саркому матки. Вона дуже агресивна і небезпечна, швидко пускає метастази і має високу летальність.

– Як лікують фіброміому? Чи можна обійтися без операції?

– Фіброміома – це пухлина, яка має тенденцію лише до збільшення, і хибно думати, що її ріст можна якось призупинити. Тому лікують переважно оперативним шляхом. Показом до операції є пухлина, яка досягнула розміру 2 см. У нашій клініці ми оперуємо і до 12 см у діаметрі лапароскопічно, тобто без розрізу живота.

У Сполучених Штатах, наприклад, жінкам з міомою (якщо вони мають дітей) пропонують найбільш радикальне лікування – видалення матки. Тому зі 100% американок, яким понад 40 років і які мають медичну страховку та не планують більше народжувати, приблизно 37% не мають матки.

В Україні до лікування фіброміоми дещо інший підхід, більш щадний. Якщо жінці за 40, вона більше не планує народжувати, а на матці п’ять-шість вузлів – її рекомендовано видалити, щоб не допустити рецидиву. Якщо це молода жінка, яка ще планує народжувати, важливо зберегти матку як гормональний і репродуктивний орган. У такому разі під час операції видаляють самі вузли, склеюють біологічним клеєм матку, і орган відновлює свою функціональність. Наприклад, у нашій клініці був випадок, коли з матки видалили 40 вузлів, і після цього жінка ще завагітніла і народила.

Хочу наголосити: якщо міома досягла розміру 2 см, з операцією зволікати не можна. Коли пухлина стає завбільшки 5–10 см, оперативне лікування стає небезпечнішим. Показом до негайної операції є швидкий ріст пухлини. Така міома є потенційно злоякісною.

– Чи можна вилікувати фіброміому медикаментами?

– Ні, це міф. На сьогоднішній день ніде у світі немає медикаментозного лікування фіброміоми матки. Є препарати, які можуть сповільнити ріст пухлини, але вилікувати її неможливо. Тому що це – паразит. Поки жінка гормонально активна, пухлина буде постійно рости.

– Інколи жінкам радять завагітніти, щоб позбутися фіброміоми. Це діє?

– Це міф, при чому дуже небезпечний! Вагітність – це активний гормональний процес: плацента виділяє підвищену кількість статевих гормонів. Фіброміома живиться ними і починає інтенсивно рости. Це призводить до великої кількості аномальних пологів, збільшення крововтрати під час пологів, утруднення кесарського розтину. Часто за медичними показами доводиться переривати вагітність. Потрібно жінці так планувати продовження роду, щоб на час вагітності у неї не було фіброміоми.

– Яким чином можна попередити утворення пухлини?

– Профілактики фіброміоми матки немає. Але можна рекомендувати жінками пролікувати захворювання щитоподібної залози. Важливо кожні пів року відвідувати гінеколога, робити мазки на цитологію (ракові клітини) і УЗД органів малого тазу вагінальним датчиком, аби вчасно виявити фіброміому. Якщо вона є, не допустити зростання пухлини до такого розміру, коли вона почне тиснути на суміжні органи.

Для попередження розвитку фіброміоми важливо мати регулярне статеве життя і отримувати при цьому оргазм. Річ у тому, що жіночий таз просякнутий венами, які мають клапани. Вони відкриваються під час оргазму. У венах циркулює кров, яка містить підвищену кількість жіночих статевих гормонів естрогенів, що провокують розвиток фіброміоми. Якщо клапани не відкриваються – кров не розходиться за межі тазу, і ризик мати фіброміому зростає.

Інна СЕМЕНЮК

Медичний центр «Боголюби»:

Луцький р-н, с. Тарасове, вул. Лісова, 1б

(між корпусом ВОКЛ і лісом)

(099) 44-55-404, (067) 851-79-38

e-mail:bogolubu@gmail.com

www.bogolybu.com.ua

Свідоцтво серія А 01 №331832

На фото: керівник Медичного центру «Боголюби» Вадим ПЕТРОВСЬКИЙ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися