З чим і як відвідувати могили рідних на Проводи радить священик
Україна

З чим і як відвідувати могили рідних на Проводи радить священик

2 травня 2021, 11:43
0
0
Сподобалось?
0

Проводи, Гробки, Поминки, Радовниця… Після Великодня протягом тижня згадуємо наших померлих рідних та близьких. Кожен старається у поминальні дні відвідати цвинтар і схилити голову перед тими, кого вже немає поряд з нами.

Букетики – живі, яйця – сирі

Зазвичай до Великодня уже прибрані могилки, підфарбована огорожа, замінено на хрестах рушнички чи стрічки на нові. Священники нагадують: традиція ставити штучні вінки та букети відійшла, краще приносити живі або ж висадити братики чи інші квіти. Штучні прикраси погано впливають на екологію – через рік люди їх викидають на смітник або спалюють, завдаючи природі та собі непоправної шкоди. Їдкий дим, що потрапляє у повітря, викликає важкі недуги, у тому числі й онкологію.

– Живі квіти на могилках свідчать, що наша пам’ять така ж жива, – пояснює священник Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії. – А штучні – про певною мірою байдужість, що не мали часу чи не хотіли потрудитися на добру згадку про рідних.

У провідний день (у більшості регіонів він випадає на неділю після Пасхи) спочатку у храмі служиться божественна заупокійна літургія, а потім звершується панахида. Йдучи на Проводи до храму, кожен несе зі собою пасочку та крашанки. Їх залишають як подяку священнику за молитву. Але бажано класти сирі яйця, щоб їх можна було пізніше з користю використати.

Не кладіть паски для ворон!

Після панахиди зазвичай йдуть хресним ходом навколо цвинтаря. Дехто кличе священника, щоб помолився окремо за душу спочилого родича й окропив могилку свяченою водою. У цьому році, хоч пандемія коронавірусу триває, цвинтарі не закриті, як у більшості регіонів України торік. Але слід пам’ятати про карантинні обмеження. До храму не забудьте взяти із собою маску. А от на кладовищі достатньо буде тримати дистанцію, якщо до вашої могилки підійде ще й хтось чужий, неблизька родина.

На Проводи багато родин збираються на поминальні обіди. В окремих місцевостях здавна ведеться традиція трапезувати просто на цвинтарі. Лікарі радять все ж від цього утриматися на час пандемії або збиратися лише найвужчим колом, аби зменшити ризик зараження. Тим більше, в Україну суне індійський штам коронавірусу, який можуть підхопити ті, хто вже на ковід хворів.

А священники нагадують, що не варто на могилках залишати продукти – ні крашанки, ні цукерки, ні пасочку, ні, тим більше, горілку! Це не пошанування, а осквернення місця останнього спочинку дорогих нам людей. Краще продукти роздати бідним, аніж їх мають розносити собаки чи ворони.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися