У травні буде спека і заморозки
Україна

У травні буде спека і заморозки

10 травня 2021, 18:16
0
0
Сподобалось?
0

Травень, зазвичай, є найтеплішим місяцем весни, але синоптики попереджають про «хвилі похолодання». Погода буде мінливою, а її різкі перепади впливатимуть на стан здоров’я гіпертоніків та людей поважного віку.

Періоди тепла чергуватимуться з похолоданнями і навіть із заморозками. Про це розповів народний синоптик Леонід Горбань. За його словами, винуватцем такої погоди є Сатурн. Під впливом цієї планети все перевертається з ніг на голову. Тому й нинішня весна холодна, дерева розпускаються пізно, трава повільно росте. У травні будуть і теплі дні, тільки наприкінці місяця, навіть спека, однак не обійдеться і без нічних холодів.

За прогнозом народного синоптика з Волині Володимира Деркача, у першій декаді травня очікується тепло. Лише під кінець цього відрізку температура почне знижуватися, однак несуттєво. Опадів досить мало. Друга десятиденка виявиться вологою, але в міру. У середині місяця опади почастішають ­– йтимуть короткочасні дощі. Все це за помірного тепла. Остання декада травня з початку і під кінець – волога, всередині – досить тепла і погожа, хоч і без надмірного літнього тепла.

Начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко зазначає, що весна-2021 якраз відповідає кліматичним нормам.

«Ось те, що бачили минулого року – це було аномальним», – зазначила вона та додала, що нинішня погода близька до кліматичної норми, хіба що прохолодніше на кілька градусів. У першій половині місяця в усій Україні, а у другій – в Карпатах, на Півночі, Сході країни і в більшості центральних областей ймовірні заморозки на поверхні ґрунту, місцями і в повітрі.

А після прохолодної весни нас одразу очікує літня спека. Екологи прогнозують, що цей рік стане ще спекотнішим, ніж попередній. Це призведе до проблеми з врожайністю, пересихання річок, а питання щодо питної води буде загострюватися як у нашій країні, так і в усьому світі.

«Очікується, що 2021-й буде значно теплішим за попередній, який побив рекорди за кількістю днів у році з температурою вище 30 градусів. Потепління стрімко відбувається у північних регіонах України. При цьому степ атакує посуха», – заявили у Національній екологічній раді України.

Віктор МАЗУР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися