Коронавірус мутує: відчуваєте брак повітря – негайно в лікарню
Україна

Коронавірус мутує: відчуваєте брак повітря – негайно в лікарню

16 травня 2021, 16:19
0
0
Сподобалось?
0

Доктора медичних наук Ольгу Голубовську вважають одним з кращих інфекціоністів України. Вона лікує хворих на COVID-19. А тому роз’яснює, скільки часу ще триватиме пандемія, чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів, і чим небезпечний новий «британський» штам вірусу.

– Чим небезпечний «британський» штам, який зараз ходить?

– Вірус мутує. Хвороба має іншу тривалість перебігу: легше передається, викликає важчі форми, які не сприймають нашого лікування, і вражає молодих та здорових. Такого рік тому не було.

– Подейкують, що ковід – це штучний вірус, який вийшов з лабораторії. Як ви вважаєте?

– Я спілкувалася з багатьма вченими у світі і поділяю їхню точку зору: COVID-19 був створений у лабораторії з двох природних вірусів (один – від китайських кажанів, інший від індонезійських тварин – панголінів). Але до нас він потрапив випадково. Можливо, десь на ринку в Китаї поряд продавали панголінів і кажанів. Думаю, правду дізнаємося через багато років або ніколи. Років п’ять нам доведеться з ковідом пожити. Перші два найважчі, але потім, якщо не відбудеться ще якась мутація, ситуація покращиться.

– Що робити, якщо захворів?

– Якщо це молода людина, то хай сидить вдома і не виходить нікуди два тижні. П’є при потребі жарознижувальні препарати. І лише якщо є відчуття браку повітря, тоді – в лікарню. А що таке нестача кисню? В одних вона розвивається, коли сатурація 90, а в інших – коли 75, а до того люди добре почуваються. Пульсоксиметр, який вимірює кисень у крові, потрібен тепер всім.

– Чи можна повторно захворіти на коронавірус?

– Таких випадків мало, але вони є. Вперше людина може хворіти легко і лише після другого разу у неї втричі піднімається рівень антитіл. Чому так стається – ще вивчають.

– Чи погоджуватися на вакцинацію?

– За допомогою щеплення людину змушують перехворіти коронавірусом легко і набути до хвороби антитіла. Вакцинуватися треба! І найперше – людям з цукровим діабетом, надлишковою масою тіла тощо. Навіть одна доза – це дуже добре, імунна система вже реагуватиме на цей вірус. Тим, хто перехворів, робити щеплення слід не раніше трьох місяців-пів року після того. Або можна перевірити свій рівень антитіл. Якщо вони високі – значить, ви маєте імунітет, тож вакцинацію можна перенести на пізніше.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися