Українці вшановують пам'ять жертв політичних репресій
Україна

Українці вшановують пам'ять жертв політичних репресій

16 травня 2021, 12:41
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День пам'яті жертв політичних репресій радянського періоду.

Політичний терор більшовики розпочали з моменту захоплення ними влади. А 1937-1938 рр. увійшли в історію України як роки "Великого терору". Це масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР з ініціативи його керівництва та особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства, пише Gazeta.ua.

Під жорна комуністичних репресій потрапили майже всі верстви українського населення: науковці, політики, військові, священники, представники культури, селянство – загалом усі, в кому сталінський режим вбачав загрозу своєму існуванню.

Щорічний національний пам'ятний день в Україні відзначається згідно з указом президента від 21 травня 2007 року. Датою пам'ятного дня було обрано третю неділю травня.

У День пам'яті жертв політичних репресій було встановлено кошик квітів від президента України Володимира Зеленського до меморіального знака на в'їзді до Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили". Про це повідомляє Офіс президента. Також було покладено квіти до братської могили та пам'ятного знака польських поховань на території заповідника.

"Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил. Горезвісним символом цих злочинів є Биківнянський ліс на околиці Києва. Упродовж 1937-1941 років він був місцем таємного поховання жертв політичних репресій, закатованих і розстріляних НКВС у київських в'язницях. Вшановуємо сьогодні пам'ять кожного загиблого і схиляємо голови перед тими, хто пережив пекло політичних репресій. Вічна їм пам'ять", – зазначив Володимир Зеленський.

За даними істориків, у Биківнянському лісі може бути поховано до 100 тис. осіб.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися