У Європу пустять тільки вакцинованих
Україна

У Європу пустять тільки вакцинованих

30 травня 2021, 18:41
0
0
Сподобалось?
0

Чутки стають реальністю: у Євросоюзі заявили, що готові незабаром відкривати кордони Шенгенської зони для в’їзду туристів з третіх країн. Але повністю щеплених від коронавірусу і лише визнаними в ЄС вакцинами. Насправді ж у документі багато «але»...

Зауважимо, що заяви Єврокомісії про спрощення в’їзду до ЄС – це лише побажання, а пускати туристів чи ні, вирішуватиме кожна країна окремо. Деякі можуть постановити, що щеплення від коронавірусу недостатньо, і прописати для іноземців ще й обов’язковий ПЛР-тест та необхідність відбути самоізоляцію.

Отож надія потрапити у Європу буде лише у повністю вакцинованих громадян однією із зареєстрованих у ЄС вакцин. Їх поки що чотири: «Пфайзер», «Модерна», «АстраЗенека» та «Джонсон і Джонсон». До слова, індійський («Ковішилд») та південнокорейський (СКБіо) аналоги «АстраЗенеки», якою здебільшого вакцинують українців, – теж у переліку дозволених. А от вакцина китайської компанії «Сіновак», яка застосовується в Україні, поки ще у Європі не отримала пропуск. Як, до речі, й російський «Спутник V» – він досі перебуває на етапі розгляду.

Основним підтвердженням щеплення стане цифровий «коронавірусний паспорт» або «ковід-сертифікат». Україна вже заявила, що з цим проблем виникнути не повинно, адже всі вакциновані внесені у загальну електронну базу. Залишилося лише дочекатися від ЄС зразка цього самого «паспорта». Дітям, які за віком ще не можуть щепитися, доведеться не раніше, ніж за 72 години до перетину кордону, зробити ПЛР-тест.

Але і це ще не все. Мало бути вакцинованим з «ковідним паспортом» на руках – потрібно ще й бути громадянином країни з низькою захворюваністю. Рада ЄС змінила головний критерій для внесення держав у цей перелік: у них має бути не більше 75 нових випадків заражень коронавірусом щодня на 100 тисяч населення за 14 днів поспіль. Україна поки не виконує цих критеріїв: станом на середину травня у нас реєстрували 160 інфікувань щодня. Утім, наша країна пасе задніх і ще по одному пункту: кількість зроблених тестів на коронавірус. У нас це настільки мала цифра, що поки Європа залишається для нас закритою.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися