Наталія ФИДРИК радо господарює в теплиці
Україна

«Це добровільна каторга»: сім’я з Рівненщини 15 років вирощує тепличні огірки

30 травня 2021, 19:49
0
1
Сподобалось?
1

Наталію та Віктора Фидриків з Боремля, що належить до Демидівської територіальної громади у Рівненській області, знають не лише у рідному селі та довколишніх, а й на Волині. Подружжя вже багато років займається вирощуванням тепличних огірків, має своїх клієнтів, які цінують вітчизняні овочі, а не привезені з-за кордону. Якщо на Завокзальному (Варшавському) ринку у Луцьку ви побачите ці овочі, насипані у плетені кошики, знайте – це своєрідна візитівка продукції Фидриків.

Наталію Максимівну у гарячу весняну пору вдома не застанеш. «Вона або в теплиці, або на городі», – підказали люди. І справді, жінку побачили аж на верху теплиці. Помахали руками, щоб спускалася до нас.

– Мушу відкривати продухи, щоб огірки не загинули, – пояснює, підійшовши.

Жінка зазначає, що ніколи з чоловіком не ділять роботу – разом трудяться у теплицях. Діти теж допомагають. Віктор Леонідович додає, що не варто думати, нібито вирощувати огірки – легка справа, навпаки, дуже важка.

– Це добровільна каторга, з якої не втечеш, – сміється. – Адже треба відповідально до всього ставитися. Коли холодно, вставати вночі, щоб опалювати теплицю. Має бути температура не нижче 14 градусів. У спеку зрошувати овочі, лізти і відкривати продухи. Розсада, як дитина, про неї треба піклуватися 24 години на добу.

Чоловік розповідає, що зайнятися огірковим бізнесом підказала одна сім’я з Боремля.

– Ми погодилися, бо думали, що це все просто, а як дійшло до діла, то багато помилок зробили, поки засвоїли всі нюанси, – зізнається господар. – Починали з пів сотки, потім мали дві. Були часи, коли теплиці «розрослися» аж на двадцять соток. А зараз зупинилися на оптимальному варіанті – 12.

Віктор Леонідович з власного досвіду рекомендує для вирощування в теплицях самозапильні огірки «Арктика», «Амур». Після збору врожаю на осінь землю засіває житом, гірчицею, які оздоровлюють та удобрюють ґрунт. А на зиму обов’язково повністю розкриває теплицю, щоб сніг та дощ просочувалися у землю. Звичайно, аби потім її знову повністю накрити, треба не одну тисячу гривень, але господар вважає такі витрати виправданими, бо  опади – це найкращі добрива.

Цікавлюся, чи обприскують огірки якимись препаратами?

– Так, у теперішній час цього не можна оминути, – підтверджує. – Усі ж кроплять картоплю, помідори. Однак не беремо якусь китайську хімію, а довіряємо дорогим закордонним виробникам з Італії, Ізраїлю, а також перевіреним вітчизняним. Ефективним від огіркового кліща є біопрепарат «Актофіт». Ми ніколи не зловживаємо цими засобами, бо вирощуємо овочі для людей, як для себе.

Поради:

- Найвідповідальніший момент у догляді за огірками – підв’язування до сітки. У міру зростання потрібно пускати рослини по вертикальній «шпалері», підв’язаній до горизонтально натягнутого дроту.

- Найкраще вирощувати у теплиці самозапильні огірки «Арктика», «Амур».

- Восени підживлюють ґрунт курячим послідом, розведеним з водою – це збагачує його калієм. Коли огірки виростуть, під кожен кущик сиплють дрібку деревного попелу, а зверху поливають водою. Це насичує землю фосфором.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися