В Польщі копи побили 18-річного українця, який збирав гроші для хворої дитини
Україна

В Польщі копи побили 18-річного українця, який збирав гроші для хворої дитини

31 травня 2021, 15:26
0
-4
Сподобалось?
-4

18-річний громадянин України збирав біля магазину допомогу на лікування хворої дитини. Там поліція жорстоко побила, зламала палець та оштрафувала волонтера, повідомляє "in.Poland"

«Ми є благодійним фондом Beneficjum», — пояснює Віолетта Чайка, представник фонду, — «У четвер в Закопаному, наш 18-ий волонтер Діма — громадянин України — збирав допомогу перед магазином Biedronka. Керівник магазину подзвонила в поліцію, щоб вигнати добровольця. Згідно з інформацією, наданою мережею «Biedronka», поліцію викликали після неодноразових пояснень, що він не може збирати пожертви в магазині. Бо немає дозволу від офісу Biedronka. Коли офіцери приїхали, виявилося, що вони були дуже грубими та агресивними, вони кидали расистські гасла типу «їдь … в Україну». Волонтер записав їх поведінку. Коли поліцейські зрозуміли, що він їх записує, вони забрали телефон і зламали палець. На нього наділи наручники і збили на тротуар. Перед магазином вони вдарили лежачого ногою по голові, і один притиснув добровольця коліном, щоб той не міг дихати. Потім вони затягли його в поліцейську машину, де вилучили флешку та фотографії з його телефону. Врешті-решт вони виписали йому штраф у розмірі 200 злотих за порушення порядку та сказали, що якщо він їм не заплатить, його депортують. Тож він дав їм гроші, і вони відпустили». 

Фонд повідомив консула та посольство України про інцидент, а також повідомив про напад у штаб провінційної поліції в Кракові та в установи, що займаються боротьбою за права людини. «Діма все ще в шоці, і на жаль для нас це норма, такі принизливі та жорстокі напади на наших волонтерів», — каже Віолетта Чайка, — «Ми збираємо молодих громадян, серед інших з України та Білорусі, які навчаються та працюють у Польщі. В рамках нашої волонтерської роботи вони у вільний час допомагають людям похилого віку та збирають гроші для хворих дітей. Діма в лікарні провів судово-медичну експертизу після цього інциденту, у нього забита голова, ущільнений хребет і зламаний палець. Ми не дозволимо, щоб ця справа була заметена під килим», — підкреслює Віолетта Чайка.

Закопанська поліція подає справу зовсім по-іншому. Вони пояснюють, що волонтер не виконував вказівок офіцерів і поводився агресивно. Вони також заперечують, що штурхали чоловіка. «Втручання відбулося о 10, нам зателефонувала менеджер магазину на проспекті 3 Травня, бо ні їй, ні службам безпеки не вдалося переконати волонтера не стояти біля вхідних дверей і не просити покупців про пожертви», — пояснює Кшиштоф Ваксмундскі, прес-секретар Повітового Штабу поліції в Закопаному.

За словами поліцейських, громадянин України не бажав себе назвати. Він не виконував наказів. «Він весь час корпався в кишенях, не реагуючи на накази, що поліцейські повинні бачити його руки. Тому поліцейські вирішили застосувати захват. Оскільки він чинив опір, на нього наділи наручники. Після відведення до машини затриманий зробив вигляд, що не розуміє польської мови. Його оштрафували на 200 злотих і відпустили з машини. Виходячи з машини, він скаржився на біль у пальці, насправді він міг отримати травму під час бійки», — резюмує Кшиштоф Ваксмундскі. 

Він додає, що менш як через півтори години той самий патруль поліції викликали до «Biedronka» на вул. Новотарська, де волонтер вірменського походження збирав гроші. «Тут особу встановили, без проблем співпрацював з поліцією, вислухав заклик залишити територію, і на цьому друге втручання закінчилося», — додає Кшиштоф Ваксмундскі. 

Штаб провінційної поліції в Кракові оголосив розслідування поведінки офіцерів у Закопане. Вже вилучено, серед іншого, записи моніторингу камер у магазині. Провінційний штаб додає, що якщо виявиться, що на офіцерів безпідставно вчинили наклеп, вони розглядають можливість прийняти «юридичні кроки» у цьому питанні. Генеральний консул України також чекає роз’яснення справи.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися