Унікальна зіньківська вишиванка збереглася  у музеях і приватних колекціях
Україна

Унікальна зіньківська вишиванка збереглася у музеях і приватних колекціях

6 червня 2021, 21:00
1
0
Сподобалось?
0

Серед неповторних сіл України можна по праву назвати Зіньків Хмельницького району. Передусім воно відоме своїми чорними ковбасами, які ящиками замовляють до столу навіть столичні політики і багачі. Також тут є руїни старого замку та дерев’яна церква, збудована без жодного цвяха. А ще Зіньків славиться вишитими сорочками. 

На все село вишитих зіньківськими майстринями сорочок набереться десь 15. І їм уже не один десяток років. Нових наразі ніхто не вишиває. Про це нам розповіла краєзнавець, вчителька мистецтва місцевої школи Галина Бернардська.

– Зіньківська сорочка унікальна тим, що візерунки вишивки симетрично розміщені на грудях та спині, – зазначила пані Галина. – Винятковим є і крій: широкі рукави, складочки та багато вставок. Візерунки ж наносилися лише синіми нитками і дуже дрібненьким хрестиком, міліметрів три завбільшки. 

Найдавнішій сорочці, яка зберігається у шкільному музеї Зінькова, понад 150 років. Вона вишивалася нитками, фарбованими вільхою, і має оливкове забарвлення. Поки дослідники не розуміють, звідки у Зінькові взялася ця вишивка, тривають дослідження. Невідомо, чому для сорочок там обрали саме синій колір. На жодній вишиванці не трапляються однакові квіти.

– Цю сорочку можна презентувати на весь світ. Адже скільки ми не шукали схожі сорочки, не знайшли. Єдина проблема у тому, що їх майже ніхто не вишиває, – каже завідувачка відділу науково-методичної роботи та народної творчості Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Олена Сосніна. – Наразі стоїть питання про внесення цієї вишиванки до списку елементів, які вимагають негайної охорони. Якщо не звернути увагу спільноти на відродження традиційної зіньківської сорочки, цей скарб зникне назавжди.

Галина Бернардська розповіла, що лише одна старенька майстриня, Ніна Жук, нещодавно спробувала відтворити традиційну вишиванку. Та їй це не вдалося повністю: не та тканина, не ті нитки. Бабуся розповіла, що вишиває з 13 років. За її молодості у Зінькові в кожній хаті мусили мати традиційну сорочку. Хоча майстрині інколи змінювали правила. Приміром, її мати вишивала гладдю, але не руками, а швейною машинкою.

У Зінькові дуже сподіваються, що їхня вишита сорочка стане такою ж знаменитою, як і Борщівська на Тернопільщині. І коли її стануть замовляти, то знайдуться майстрині, які відновлять старовинну техніку. Майже всі давні сорочки, вишиті місцевими жінками, уже давно викупили колекціонери.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Владимир Иващенко
    Владимир Иващенко

    Вышиванка моей супруги, тоже хранится в выставочном центре, как самая красивая вышивка украинской символики. Она начала увлекаться вышивкой, после того как я подарил ей швейную машинку популярного бренда по очень привлекательной цене - https://overlok.com.ua/

    18 червня 2021, 18:10
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися