Відомий костоправ лікував за допомогою непристойних жартів
Україна

Відомий костоправ лікував за допомогою непристойних жартів

13 червня 2021, 18:39
0
0
Сподобалось?
0

Ім’я цілителя Миколи Касьяна занесене у Книгу рекордів Гіннеса

Незабаром медики будуть відзначати професійне свято. Вдячні пацієнти добрим словом згадуватимуть своїх рятівників. І особливо – Миколу Касьяна – відомого лікаря, костоправа з містечка Кобеляки на Полтавщині. Він зцілив тисячі хворих, скалічених не тільки з України – до нього їхали з усього світу. Лікувалися і прості люди, і знамениті. Він ставив на ноги, рятував життя. Лише за 1990 рік вправив хребцеві диски 41 тисячі хворих! Саме тому ім’я цього лікаря занесене до Книги рекордів Гіннеса.

Був з роду костоправів

Микола Касьян закінчив Харківський медичний інститут. Так наполіг батько. Касьяни були з роду костоправів. Прадід помер у 105 років, а діда люди побили за гроші, що він пішов на той світ у 85. Тата Миколи Касьяна вісім разів судили за цілительство. Вивчали Касьяни будову людини за скелетами, які лежали на горищі. Туди, крім Миколи, ніхто з дітей не ліз – боялися.

Миколу демобілізували з армії інвалідом першої групи – мав каверзний туберкульоз легень. Місяцями лікувався в Алма-Аті, Москві. Збиралися видаляти верхівки обох легень. Але написала мати: «Робити операцію забороняю, а якщо не послухаєшся, так і знай – хоронити не буду!» І Касьян відмовився. Вилікувала його полтавська монашка травами, настояними на чистому спирті.

Лікував дружину Горбачова

Людська слава про молодого костоправа Касьяна ширилася світом. Але заважали йому працювати різні перевірки – лише у 1980-му в нього побувало 22 комісії з Києва та Москви! Коли чиновники пригрозили тюрмою, Касьян не витримав і пішов… вішатися. Але дорогою згадав пацієнтів – і послав куди подалі тих чиновників. Бо не раз повторював: «Щастя – коли людину до тебе приносять, а назад вона йде своїми ногами».

У Касьяна лікувалося чимало космонавтів, у яких в невагомості «сповзають» хребці. Закодував від куріння Павла Поповича: «В тебе замість мозку стане гівно». А скільки радянських знаменитостей відчуло на собі силу касьянівських рук!  Дочка Брежнєва Галина, перша жінка-космонавт Валентина Терешкова, артисти Софія Ротару, Юрій Нікулін та багато інших. До тодішньої Голови президії Верховної Ради УРСР Валентини Шевченко Касьяна викликали навіть до Києва в урядову клініку «Феофанія». За кілька днів народний цілитель поставив Шевченко на ноги – й отримав звання Заслуженого лікаря України.

А звання Народного лікаря костоправ отримав, коли за три дні вправив шийні хребці Раїсі Горбачовій – а вона ж лікувалася і в Союзі, і за кордоном! Пропонували Касьяну роботу і квартиру в центрі Москви, запрошували у Китай, Ізраїль, Італію, Чехію, Францію, США, та народний цілитель  вперся: «Москва з Парижем нам до сраки. Столиця наша – Кобеляки!»

«Йди на х...!» – крикнув. І неходяча пішла

Касьян казав: «Б’ють по спинах, б’ють по сраках – так лікують в Кобеляках». Руки Касьяна щодня піднімали  не менше 30 тонн і робили не менше 75 тисяч ударів. Приймав людей у своїй хаті в рідному містечку з… другої години ночі – пальці у цей час найбільш чутливі для діагностики.  Біля воріт стояла жива черга, в кімнату заходило двадцятеро людей, вже роздягнутих до пояса. А Касьян, як на конвеєрі, швидко обмацував спини, клав на тапчана, натискав де треба. Та своєрідною психотерапією вважав свої… непристойні жарти. Їх чуло і подружжя Забіцьких з Луцька.

– Я був шокований, коли з кімнати почулися матюки: «Сяка-така, тебе мати як пеленала? А ти кобила лінива!» – розповідає Михайло. – Це він кричав на молоду жінку, бо в її дитинки від памперсів «зіскочили» суглоби.

– Мене трусило від страху, що може якось опозорити, – приєднується до розмови Леся. – Перед тим одна жінка так перелякалася, що пукнула, то Касьян кричав: «Фу, фу! Відкривайте вікна, бо хтось тут насрав!» Як почув, що я з Волині, то все бурмотів, що ми бандерівці.

І взагалі, як згадують Забіцькі, Касьян жінок недолюблював – вони начебто в нього енергію витягували. Особливо зневажливо ставився до повних, їх називав Хіврями, худорлявих – Солохами. «Ну що, Хіврьо, заходь, – звертався. – Не грижа в тебе, а срака. Менше жерти, більше срати тобі треба». Лягає котрась повна, а він: «Широка страна моя родная!..»

Згадали Забіцькі і такий випадок. Військовий із Санкт-Петербурга привіз свою неходячу дружину. Полікувавши її, Касьян наказав їй, аби вставала і йшла. Росіянка не зрушила з місця. Тоді Касьян завівся: «Вставай і йди на х...!» Жінка з переляку пішла сама! І плакала від образи, і сміялася від щастя.

Зі старенькими Касьян любив пожартувати. Наприклад, допитується: «Скільки разів дід ще тебе товче?» Бабця засоромиться: «Та Господь з вами... Три года, як поховала». – «То, значить, в тебе є коханець». І всі, хто це чув, заливаються сміхом. Але Касьян міг розлютитися і зачинити браму (а пацієнтів у день до 500!), якщо доходило до хитрощів – і немічними прикидалися, і в кімнату заходило більше двадцяти чоловік або ж не пропускали когось з місцевих. А своїх приймав без черги. Міг зматюкати, коли люди клали більше чи замість гривень дякували доларами. А коштував прийом у 2006 році всього… 10 гривень. 

Навчив секретам прийомного сина

45 років подружнього життя біля Касьяна була друга дружина Андріана. Поки він лікував немічних, вона піднімала чотирьох дітей – трьох дочок від першої дружини Касьяна і прийомного сина Яна.

– З першою жінкою розлучився. Одного разу вертаюся з відрядження – і застаю її з моїм другом. Пробачив… – зізнавався журналістам Микола Касьян. – Повертаюся другий раз, а з нею голий електрик лежить… Він каятися почав: «Убий мене». Та на х... ти мені здався? Потім перша жінка ще виходила заміж, вже померла. А Яна ми з Андріаною взяли з дитбудинку, коли йому йшов другий рік. Я сам йому все розповів, аби хтось інший не сказав. Син в мене хороший, не п’є, не курить, не матюкається так, як я.

Саме Ян, якого батько навчив усім секретам, продовжив справу Касьяна. Приймає людей теж у Кобеляках. 

Останній рік Микола Касьян сильно хворів, жалівся на серце, печінку, нирки, майже не ходив. У лікарню йти навідріз відмовлявся. Але ще сидячи приймав пацієнтів, а потім лише діток. Коли у нього стався перший серцевий напад, Касьян намалював схему, як має стояти… труна в Будинку культури в Кобеляках.

Серце великого українського лікаря зупинилося на 73 році життя у 2009-му. Коли помер народний цілитель, попрощатися приїхали тисячі простих людей. У траурній процесії не було «зіркових».

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися