На Трійцю парубки здавна сваталися
Україна

На Трійцю парубки здавна сваталися

20 червня 2021, 10:39
0
0
Сподобалось?
0

Трійця – одне з дванадцяти головних православних свят. Його завжди відзначаємо у неділю, на 50-й день після Христового Воскресіння. Тому свято має іншу назву П’ятидесятниця. Ще його називають Зелені свята, Зелена неділя чи Зіслання Святого Духа. Цьогоріч воно випадає на 20 червня.

Свято на честь Святої Трійці встановили апостоли, учні Ісуса Христа. Вони хотіли, аби люди запам’ятали таку подію: на п’ятдесятий день після воскресіння Спасителя на них зійшов Дух Святий. Вони саме молилися у Сіонській світлиці. Раптом зчинився шум з неба, ніби буря раптова зірвалася, і з’явилися вогненні язики, які зупинилися над кожним з апостолів. Усі сповнилися Духом Святим і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали. Учні Христа вийшли до людей і стали проповідувати. Таких, що увірували в Сина Божого і охоче прийняли хрещення, виявилося того дня близько трьох тисяч! Після чого апостоли пішли проповіду­вати Євангеліє по всьому світу.

Отож, Трійцею свято зветься тому, що саме в цей день відкрилася уся повнота Пресвятої Трійці: Бог Отець послав Сина на землю; Син воскрес і вознісся на небо; Святий Дух зійшов і наповнив засновану Христом Церкву.

У батьківську суботу перед Трійцею заведено відвідувати кладовища і поминати покійних. А на саме свято – прикрашати будинки і храми зеленими гілочками та квітами. Ще у цей день здавна було заведено свататися. Вважалося, якщо домовитися про весілля у П’ятидесятницю, а зіграти його на Покрову, то щасливе спільне життя буде забезпечене.

А понеділок після Трійці зветься Духів день. За народним повір’ям, цього дня погода визначає, якою вона буде усе літо.

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися