Дванадцять п’ятниць, які в особливій пошані у жінок
Україна

Дванадцять п’ятниць, які в особливій пошані у жінок

19 червня 2021, 14:33
0
0
Сподобалось?
0

Чимало українських храмів названо на честь святої Параскеви П’ятниці. Цю великомученицю здавна шанують християни. Особливо з надією на неї уповають жінки, бо вважають її захисницею сім’ї. Ікони, на якій зображена свята, щедро заквітчують та «одягають» в намиста!

Про народження великомучениці розповідається у «Житії святих». Її батьки жили в Малій Азії у ІІІ столітті. Вони не могли мати дітей, і щиро молилися до Господа з проханням послати їм маля. Особливо ревно вшановували кожну п’ятницю, згадуючи та оплакуючи Страсті Христові. І молитви їхні були почуті. Так жінка завагітніла й в одну із п’ятниць народила дочку. Дівчинку так і назвали – Параскева, що у перекладі з грецької звучить як П’ятниця.

Дівчина займалася доброчинністю, з любов’ю опікувалась убогими. А ще – прийняла обітницю безшлюбності. Приклад її бого­угодного життя навернув багатьох язичників до віри у Христа. За це розлючені жерці запроторили Параскеву до в’язниці. Її піддавали страшним тортурам, які витримати було неможливо. Та сталося диво: перед Параскевою з’явився ангел, який приніс хрест страстей Христових, і рани на тілі дівчини загоїлися. Тоді мученицю хотіли обпалити свічками, але полум’я розвернулося у бік карателів. Врешті святій діві відтяли голову.

Але навіть після смерті Параскеву не забули. Її вважають покровителькою полів і худоби, тож селяни і сьогодні моляться до святої за збереження скотини від смерті. П’ятниця – вірна захисниця сімейного благополуччя і щастя. Дівчата просять у неї вдалого заміжжя, жінки звертаються до святої у найважчі періоди свого сімейного життя, перед пологами, а також при безплідді. Окрім того, вважається, що Параскева зцілює від лихоманки, зубного і головного болю. Тож у час коронавірусу саме до неї часто підносять молитву для захисту від пандемії.

Щоб мати заступництво та заслужити ласку Параскеви, у п’ятницю жінки не пряли, не в’язали й не шили. Цей день проводили побожно й у пості. Досі кажуть: хто в п’ятницю багато сміється, той в неділю плакатиме.

До речі, у році є дванадцять п’ятниць, які були і є в особливій пошані у жінок: перед Благовіщенням, десята після Великодня, перед Зеленими святами, Успінням, Головосіком, Воздвиженням Чесного Хреста, Покровою, Введенням, Різдвом Христовим та Водохрещем, а також дві великопосні п’ятниці.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися