Якими вакцинами щеплюють українців від коронавірусу
Україна

Якими вакцинами щеплюють українців від коронавірусу

18 липня 2021, 15:42
0
0
Сподобалось?
0

В Україні є в наявності три види ковідних вакцин: АстраЗенека, Пфайзер та КоронаВак. На відміну від Польщі, ми не можемо обирати, чим саме будемо чи хочемо щеплюватися. Міністерство охорони здоров’я розприділяє поставки вакцин відповідно до своїх «дорожніх карт», і в регіони вони надходять вже з чіткою вказівкою, яку саме категорію населення щеплюватимуть.

Як пояснила нам спеціаліст Волинської координаційної робочої групи з питань імунізації населення від COVID-19 Леся Іванишин, остання партія АстраЗенеки італійського виробництва (а перед цим отримували індійського та південнокорейського) призначена лише для повторної вакцинації. Тобто тим, хто отримав першу дозу на самих початках вакцинації і вже перечекав 12 тижнів – у АстраЗенеки найбільший інтервал між дозами. Адже з кінця лютого і до початку травня населення щеплювали тільки нею. Тепер же на зміну при­йшов китайський КоронаВак. У поліклініках, амбулаторіях і в пунктах масової вакцинації  – у наявності лише ця вакцина. КоронаВаком щеплюють осіб 65+, неповносправних та осіб, які доглядають за ними, спортсменів, працівників освіти, які були залучені до проведення ЗНО, представників Збройних сил України, МВС, працівників підприємств критичної інфраструктури, а також тих, хто записаний на вакцинацію через портал або додаток «Дія». Останні можуть не чекати запрошення, а самостійно навідати будь-який пункт масової вакцинації, які розгортають свою роботу щовихідних. Поки що такі пункти працюють у великих містах (на стадіонах, виставках, центрах, тобто у великих приміщеннях). Але, як роз’яснила Леся Іванишин, вони можуть з’явитися й у селищах – усе залежить від волі місцевої влади та від кількості бажаючих вакцинуватися саме у цьому районі (записаних через додаток у телефоні «Дія», гарячу лінію МОЗ або свого сімейного лікаря). Тобто, якщо ви хочете вакцинуватися – треба повідомити про свій намір якнайбільше служб та медиків.

Окрім КоронаВаку, в Україні щеплюють й Пфайзером. До кінця року, за підписаним контрактом, має надійти 20 мільйонів доз. Поки їх дозують партіями по 60-80 тисяч доз щотижня. Пропонують вакцинуватися медикам, критичним службам: поліції, пожежникам, підопічним та працівникам інтернатних закладів. Остання поставка Пфайзера «пішла» до обраних – органів виконавчої влади і депутатського корпусу. Ці ін’єкції роблять поки лише мобільні бригади, які можуть виїжджати і вакцинувати організовані колективи. Але пообіцяли, що до кінця липня Пфайзером щеплюватимуть й в центрах масової вакцинації.

По вакцину – в Польщу

Українці, які їдуть на роботу чи навчання у Польщу, можуть отримати протикоронавірусну вакцину неподалік українсько-польського кордону. Ініціатор такої «акції» – польська фірма «Медик» – розмістила свої мобільні бригади у пунктах пропуску в Медиці, Гребенному, Корчові та Дорогуську. Медики у них працюють цілодобово. І щеплення, до слова, безкоштовне (а от зробити ПЛР-тест – платна послуга). Крім того, українцям пропонують на вибір вакцини, сертифіковані в Європейському союзі – Пфайзер, АстраЗенека, Модерна та Джонсон.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися