Вільям Джеймс СІДІС
Україна

Найрозумніша людина планети – нащадок жителів Бердичева знав до 200 мов

25 липня 2021, 11:45
0
1
Сподобалось?
1

Вільяма Джеймса Сідіса зі США батьки навчали за такою методикою, що у півтора року він вже самостійно читав пресу, у сім написав чотири книги, включаючи монографію з анатомії, а в одинадцять став студентом одного з найпрестижніших вузів світу – Гарвардського університету. Коріння ж родини Сідісів з Бердичева.

Арештували, бо навчав селян грамоти

Борис Сідіс жив у Бердичеві наприкінці ХІХ століття. У вісім років уже знав кілька мов. Коли вступив до Академії у Кишиневі, через три місяці юнака… арештували. Причиною стало те, що він навчав селян грамоти. Два роки відсидів в одиночній камері. Коли вийшов з в’язниці, втік в Америку.

Там Борис давав приватні уроки для тих, хто планував вступати у Гарвард. Мав блискучі знання з багатьох предметів, тож учнів у нього не бракувало. Брала уроки в талановитого українця і його майбутня дружина Сара. Згодом саме вона наполягла, аби Борис здобув вищу освіту – він став студентом, а пізніше викладачем Гарвардського університету. Й досі цей геній зазначений як найвідоміший психіатр і психолог США того часу! Це він запровадив у науці новий термін – «психопатія». Активно практикував гіпноз та групові заняття з психотерапії.

Дівчина ж здобула науковий ступінь як вчена-медик. Закохані одружилися, їхня кар’єра стрімко пішла угору. Однак Сара вирішила покинути все заради… дитини, яку носила під серцем. Відтоді усю себе вона присвятила синові Вільяму – так назвали на честь друга сім’ї видатного американського філософа Вільяма Джеймса.

У дванадцять викладав вищу математику

Сара з Борисом поставили собі завдання виховати генія. Займалися з малюком за своєю методикою. Хлопчика навчали одразу вісьмома мовами: латиною, грецькою, французькою, російською, німецькою, івритом, турецькою та вірменською.

На батьків через це посипалося багато критики з боку знайомих. Але результат не забарився – про Вільяма Сідіса заговорила вся Америка, коли журналісти дізналися, що малюк у півтора року самостійно читає газету «Нью-Йорк Таймс»! Далі було враження за враженням, адже у чотири роки хлопчик осилив твори давньогрецького поета Гомера в оригіналі. У шість осмислено заявив, що він – атеїст. У сім став автором чотирьох книг! І створив свою мову «вендергуд», яка не була схожа на жодну з відомих.

Батько клопотав про те, аби його геніального сина взяли в Гарвард. З ним пройшов успішну підготовку і склав екзамени на відмінно. Однак у навчальному закладі відмовили – тут не були готові до навчання настільки малолітньої дитини. Тоді Вільяму виповнилося всього дев’ять. А за два роки він таки став студентом – наймолодшим за всю історію Гарвардського університету!

На початку ХХ століття знання 12-річного Вільяма Сідіса у галузі вищої математики були настільки глибокі, що його запрошували читати лекції у Гарвардському математичному клубі. Хлопцеві пророкували велике наукове майбутнє.

Але як людину генія не розуміли. Стосунки зі студентами у Гарварді зіпсувалися, вчорашні друзі стали погрожувати йому фізичною розправою. І батько наполіг, аби хлопця перевели в інший університет. Багато його учнів згодом стали видатними вченими.

Але у долю Сідіса знову втрутилася політика. Він вирішив взяти участь у першотравневій демонстрації – й отримав півтора року арешту. Батько ледве переконав правосуддя залишити сина на свободі. Блискуча кар’єра вмить зійшла нанівець. Вільям закинув науку, працював звичайним бухгалтером, не афішуючи своїх феноменальних знань, й судився з газетами, які публікували матеріали про його життя. Носив звичайний сільський одяг і щоразу міняв місце праці, коли відкривалась його геніальність.

У нечисленних інтерв’ю Вільяма Сідіса, котрі збереглися, він розповідав, що хотів би жити відлюдником, залишаючись холостяком… Та відміряла йому доля не дуже багато часу – всього 46 років. Помер геній від інсульту.

***

Коефіцієнт інтелекту (IQ) Вільяма Джеймса Сідіса сягав 250–300 балів! Це абсолютний світовий рекорд. Вільяма вважають володарем найвищого рівня інтелекту в історії людства, найобдарованішою людиною планети. У видатних фізиків Альберта Ейнштейна і Стівена Хокінга коефіцієнт інтелекту дорівнював 162.

За різними даними, Вільям Сідіс знав від 40 до 200 мов, якими вільно спілкувався й перекладав з однієї на іншу. Він запатентував незмінний нескінченний календар, у якому враховано високосні роки.

А у Бердичеві його ім’я відоме одиницям. Нема ні вулиці на його честь, ні достойного постаменту, який би нагадував про цього геніального нащадка землі української.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися