Усе, що потрібно знати для продажу паю
Україна

Усе, що потрібно знати для продажу паю

24 липня 2021, 14:37
0
0
Сподобалось?
0

Земля продається! З 1 липня українці отримали законну можливість розпоряджатися власними земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Дозволено їх купувати, міняти, продавати, об’єднувати та отримувати під них кредити. Що слід знати, щоб підготуватися до таких дій із землею?

Як бути, якщо кадастрового номера немає

Урядовці наголошують: усе не складно, досить зробити лише кілька кроків. Найперше – перевірити правильність кадастрового номера. Він вказаний у державному акті. Щоб перевірити його правильність, необхідно зайти на сайт Держгеокадастру, вибрати розділ «Публічна кадастрова карта» та ввести у полі пошуку свій кадастровий номер. Якщо усе гаразд, відомості про ділянку одразу з’являться на екрані. Якщо ні – буде написано «інформація відсутня», тоді необхідно звернутись до сертифікованої землевпорядної організації. Це особливо актуально для власників паїв, які отримали державні акти до 2004 року – до впровадження Державного земельного кадастру.

Наступний крок – визначити, чи є покупці першої черги. З 1 липня першочергове право на викуп орендованих земель матимуть власники ліцензій на добування корисних копалин. За ними у другій черзі будуть орендарі. До речі, навіть після продажу договір оренди не втрачає юридичної сили, до того ж, орендодавець найперше має запропонувати купити ділянку саме орендарю або особі, якій орендар передав своє переважне право на викуп землі. Воно також є у громадян з правом постійного користування земельною ділянкою та довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної й комунальної власності, а також у тих, хто переоформив його як оренду.

Має бути згода подружжя чи свідоцтво про розлучення

Третє – потрібно зібрати усі документи: на підтвердження права власності на земельну ділянку; витяг з Державного земельного кадастру; витяг з Державного реєстру прав; витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку, у разі продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв); паспорти та реєстраційні номери облікової картки платника податків сторін договору; звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки; якщо договір укладатиметься по довіреності, необхідно надати її, паспорт та ідентифікаційний номер; згода чоловіка/дружини на укладення договору, свідоцтво про шлюб або про його розірвання.

Звісно, дешевше зробити все самостійно, але простіше і вигідніше це доручити нотаріусу. Він перевірить правильність подачі документів, допоможе у разі відсутності якихось паперів.

До 1 січня 2030 року ціна земельної ділянки сільськогосподарського призначення має бути не меншою, ніж її нормативна грошова оцінка. Зараз середня вартість становить близько 1000 доларів. Залежно від регіону та близькості до міста вартість зростатиме. На формування ринкових цін, за прогнозами експертів, піде один-два роки.

Підготувала Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися