У столиці з ока пацієнта витягнули 12-сантиметрового паразита
Україна

У столиці з ока пацієнта витягнули 12-сантиметрового паразита

11 серпня 2021, 09:51
0
0
Сподобалось?
0

Витягнули з ока 12-сантиметрового паразита. У столиці виявили три випадки небезпечного захворювання, яке викликають гельмінти. А переносять недугу звичайні комарі.

Про те, які її симптоми, чи варто лякатися і як себе захистити від паразита – 10 серпня йдеться в сюжеті ТСН.

Завідувачка паразитологічної лабораторії, Тетяна Хорхун показує заспиртовані дорослі особини дирофілярії – круглих гельмінтів, що викликають небезпечне захворювання - Дирофіляріоз. Таких самих видалили з ока та з під шкіри рук трьох киян. 

Видовище не з приємних. Під мікроскопом виглядає наче монстр. Ще й великої шкоди завдає організму.

Джерелом дирофіляріозу є тварини. Зокрема коти й собаки. Але переносять інфекцію й комарі. Комаха кусає інфіковану тварину і до її організму потрапляє личинка гельмінта. Досить комарові вкусити іншу тварину або людину - і паразит уже в неї в крові.

Вона (личинка - Ред.) може мігрувати від одного року до двох років. Протягом цього періоду не буде ніяких клінічних проявів. Але проходить якійсь час і людина відчуває в певному місті печію, свербіж. Бачить, що з’являється якесь новоутворення. Можна помітити припухлість, відчути нестерпний біль.

Гельмінт може з’явитись під шкірою у будь-якому місці. Виростають вони до 30 сантиметрів. Іноді можна відчути і навіть побачити, як паразит рухається під шкірою. В рідкісних випадках він може засісти у внутрішніх органах – серці, легенях, або закупорити судини. Діагностують дирофіляріоз за допомогою УЗД. Від людини до людини хвороба не передається. 

Більш небезпечним паразит є для самих тварин. Кілька років тому в цілком здорового чіхуа-хуа Черчиля з’явились дивні симптоми: важкість дихання, втома – розповідає його власниця Ксенія Олійникова. 

Лікарка-ветеринарка за фахом, Ксенія запідозрила дирофіляріоз. Аналізи це підтвердили. Якщо хворобу не діагностувати вчасно, пухнастий може загинути – застерігає фахівчиня. Після того, як личинка дірофілярії потрапила в організм чотирилапого, може минути до 5 років, допоки не з’являться перші симптоми. Оселяються гельмінти здебільшого у серці тварини – розповідає ветеринарка.

"Може викликати банальну навіть алергічну системну реакцію. Тварина може почати чухатися, є елемент свірбіжу. Можуть з'явитися інші дерматологічні прояви. Може бути просто втомлюваність та апатичність. На розумову діяльність впливає, зокрема. Це можуть бути прояви дихальної недостатності", - застерігає вона.

Свійські тварини - жертви, а не винуватці – наполягає Ксенія. Адже хворобу розносять саме комарі. Що більше комарів, то більше хворих тварин. Тому уникати варто саме скупчень комах. А ще - раз на рік проводити діагностику домашнього улюбленця, зокрема робити УЗД серця. 

"Треба зробити дослідження крові на дирофіріліоз. Давати спеціальні лікарські засоби для того, щоб ось ці личинки навіть, якщо вони потрапили в організм тварини, не перетворювалися в дорослу особину", - радить вона.

Через зміну клімату та заболочування, комарів із кожним роком стає більше. А тому і кількість випадків дирофіляріозу дедалі зростатиме. У літній період фахівці радять використовувати москітні сітки на вікнах, а також використовувати фумігатори та спреї від комарів. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися